Sfânta Parascheva 2022. Credincioșii se pregătesc de unul din cele mai importante pelerinaje. Mulți români se vor îndrepta în zilele acestea spre Iași pentru o sărbătoare uriașă. Evenimentul este organizat cu prilejul prăznuirii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Când începe și ce trebuie să știe toți credincioșii despre această zi? Iată legenda populară a Sfintei!
Pelerinajul organizat la Iaşi cu prilejul prăznuirii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, va începe în curând. Directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor a oferit toate detaliile necesare credincioșilor. Potrivit acestuia, procesiunea cu moaștele va începe pe data de 8 octombrie, de la orele 06:00.
Soborul de slujitori ai Catedralei Mitropolitane urmează să așeze racla Sfintei spre închinare în baldachinul special amenajat în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Pelerinii care vor veni în această perioadă la Iași vor putea să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase până pe data de 16 octombrie.
Acesta este primul pelerinaj care se desfășoară la Iași fără restricții impuse de criza sanitară. Slujba Liturgică din data de 14 octombrie va fi oficiată începând cu ora 9,30, pe un podium special amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.
Cuvioasa Parascheva a fost o martiră din secolul al II-lea. Sfânta este venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental. Ea s-a născut la finele secolului al X-lea în satul în satul Epivat, Tracia, nu foarte departe de Constantinopol.
Aceasta a devenit cunoscută în urma unor minuni înfăptuite. Sfânta mai este cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Vineri. Mai exact, este vorba despre o adaptare locală a zeiței Venera, un personaj din mitologia românească legată de a șasea zi (acum a cincea) din săptămână.
Istoricii populari români au spus că aceasta este figurată ca o „vădană, rea și năpăstoasă care nu îngăduie gospodinelor să facă o sumă de lucruri în ziua ei din săptămână, pedepsindu-le”. Sfânta Vineri începea să bântuie casele începând de joi seară, pentru că în viziunea populară ziua începe din seara de dinainte. Asta se întâmpla „cam de când începe preotul slujba vecerniei”.
În povești se arată că Sfânta Vineri pedepsea gospodinele care se apucau de treabă vinerea. Baba se oferea să facă treaba în locul femeii care era cuprinsă imediat de frică. Femeile care scăpau trebuiau să îi atragă atenția printr-un dezastru: „Vai, cum ard munții unde șade Sf. Vinere, ca le-au dat foc zmeii paraleii!”