Schimbări legate de pensii. Cât se adaugă la vechime pentru creșterea copilului

Noua Lege a pensiilor a trecut de Senat și aduce câteva schimbări. Între acestea, modificări privind sistemul de calcul a pensiilor. Potrivit proiectului, indiferent de recalculările operate de guvernanți, pensiile nu pot fi scăzute.

Trebuie notat, însă, că proiectul va merge la Camera Deputaților, care va da votul decizional. Abia apoi Legea pensiilor va fi trimisă la promulgare.

Proiectul a fost inițiat de Guvern în urmă cu un an și stabilește noi reguli inclusiv în privința perioadei de creștere a copilului (vizate sunt mamele) și în privința pensiilor de urmași.

Ce schimbări apar în Legea pensiilor adoptată de Senat

În forma actuală, adoptată de Senat, proiectul a inclus un amendament privind perioada în care mamele stau acasă pentru creșterea copiilor.

„(…)în sistemul public de pensii este considerată perioadă asimilată cea în care asiguratul a beneficiat, începând cu 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau în cazul copilului cu handicap de până la 7 ani“. Legea pensiilor

Inițial, în cazul copiilor cu handicap, mamele puteau primi cel mult 3 ani vechime în contul perioadei petrecute acasă cu nou-născuții.

În privința pensiilor de urmași, proiectul Legii pensiilor prevede:

„În sistemul public de pensii plata indemnizației/pensiei pentru însoțitor se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cazuri: copilul beneficiar al pensiei de urmaș, prevăzut la art. 75 lit a), care a împlinit vârsta de 16 ani și nu face dovada continuării studiilor“. Legea pensiilor

Nicio pensie nu scade

Nicio pensie aflată acum în plată nu va scădea, potrivit proiectului. Așadar, chiar dacă în urma recalculărilor unele pensii ar urma să fie reduse, tăierea nu va fi operată iar beneficiarii vor încasa, în continuare, același venit.

În privința vârstei standard de pensionare, aceasta va rămâne de 65 de ani pentru bărbați şi de 63 de ani pentru femei. Se introduce un stagiu minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI