Mulți spun că e bătaie de joc. Ce pensie are azi Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, Zeița de la Montreal

Nadia Comăneci a făcut numele României cunoscut pe întreg globul prin performanțele extraordinare obținute în gimnastică. Mulți ar putea spune că statul român nu o apreaciază pe Nadia la adevărata ei valoare, având în vedere că îi oferă o pensie de… 13.149 de lei.

Nadia Comăneci este prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Ea are în palmares 5 medalii de aur la Jocurile Olimpice și este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile. De asemenea, este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

Cu toate acestea, Nadia nu are cea mai mare pensie dintre foștii sportivi ai României. Este devansată de fosta canotoare Veronica Cochelea, care primește o rentă lunară de 15.080 lei. Veronica Cochelea a reprezentat România la J.O. de la Seul 1988, Barcelona 1992, Atlanta 1996 şi Syney 2000. Canotoarea a obținut 6 medalii: 2 de aur, 3 de argint și 1 de bronz.

Nadia Comăneci, Zeița de la Montreal

Nadia Comăneci a fost poreclită Zeița de la Montreal, după ce a luat prima notă de zece din istoria gimnasticii mondiale. Ea s-a retras în anul 1980, după Jocurile Olimpice de la Moscova. Între 1984 și 1989 a fost membră a Federației Române de Gimnastică, iar în noaptea de 27/28 noiembrie 1989 a trecut ilegal granița româno-maghiară. Ulterior, a solicitat azil politic guvernului SUA. Și-a petrecut următorii ani promovând linii vestimentare pentru gimnastică, lenjerie Jockey, echipament de aerobic și rochii de mireasă.

În 1994, s-a logodit cu gimnastul american Bart Conner și s-a întors în România pentru prima dată. S-a căsătorit în 1996, iar în 1999 a devenit primul sportiv invitat să vorbească la Națiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000, Anul Internațional al Voluntariatului.

În 2003, a publicat prima carte, Scrisori către o tânără gimnastă. Nadia este în prezent ocupată cu gimnastică și muncă de caritate în întreaga lume și este vicepreședinte al Consiliului Director al Special Olympics, Președinte Onorific al Federației Române de Gimnastică, Președinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Românești, Vicepreședinte în Consiliul Director al Asociației Distrofiei Musculare, și membră a Fundației Federației Internaționale de Gimnastică.

Chiar dacă este una dintre personalitățile despre care au auzit oameni din toate colțurile lumii, care o asociază pe Nadia Comăneci (alături de Hagi și Năstase) cu România, fosta gimnastă primește din partea statului român o pensie de 13.149 de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI