Deși există semne de circulație, general valabile, în anumite situații există și particularități regăsite pe drumurile, șoselele și autostrăzile din statele europene și nu numai. În cazul de față vorbim de semnul de circulație pe care îl vezi de puține ori, dar e obligatoriu să știi ce înseamnă, mai ales dacă ajungi cumva, din întâmplare, pe autobahn-urile din Germania, de exemplu.
În Europa, în ciuda sistemelor excelente de trenuri și a opțiunilor de transport în comun, ajungi aproape întotdeauna să închiriezi sau să împrumuți o mașină pentru a mă plimba prin oraș, asta dacă îți place să conduci și, mai ales, dacă îți place să conduci mașini mici foarte repede pe străzi înguste. Modul în care conduc europenii este mult mai sensibil decât natura relaxată a șoferilor din America, aici existând acele mașini supradimensionate și cu transmisie automată.
Răfuiala de față se referă la semnele rutiere folosite pe tot continentul european. Semnele sunt, în mare parte, aceleași în toate țările, deși fiecare dintre ele au câteva variații minore. După mii de kilometri parcurși, ajungi să știi ce înseamnă majoritatea acestor semne, mai ales dacă ești, de exemplu, șofer pe camioane de transport marfă, dar din când în când ni se reamintește cât de neprietenoase și confuze sunt unele dintre ele.
Semnele rutiere trebuie să se bazeze mai puțin pe cuvinte dintr-o anumită limbă și mai mult pe simboluri universale, unele dintre semne pur și simplu nu au niciun sens. Așa este și cu semnul de circulație pe care îl vezi foarte rar, dar este obligatoriu să știi ce înseamnă.
Așa cum spuneam, dacă ești șofer de cursă lungă și, de exemplu, ai ajuns pe celebrele autobahn-uri din Germania, ai să dai la un moment dat de semnul de circulație pe care ajungi să îl vezi rar de obicei, dar este obligatoriu să știi ce înseamnă, mai ales în aceste condiții de trafic.
Semnul de circulație despre care vorbim este o banală săgeată, dar de culoare portocalie, încadrată într-un chenar de culoare albă, de obicei, există și o altă variantă a aceliuași semn de circulație, pe fond galben. Dar, semnul de circulație indică de fapt, mai ales pe autostrăzile germane, faptul că ești obligat să alegi o rută ocolitoare la un moment dat, poate din cauza unor lucrări speciale de pe acel segment de autostradă, sau din alte motiv.
Vorbim așadar de semnul de circulație „Traseu alternativ”, care indică rute alternative pe Autobahn în caz de trafic intens sau ambuteiaje. Aceste panouri pot avea semne suplimentare care să indice vehiculele specifice care trebuie să urmeze rutele recomandate.
Așa cum precizam, semnul se regăsește în special în Germania, dar poate fi regăsit și în alte state europene, mai ales pe autostrăzi. Așadar, acum ai aflat ce reprezintă semnul de circulație pe care îl vezi foarte rar, și pe viitor știi ce ai de făcut dacă îl întâlnești. Mai departe, mare atenție la drum și ai grijă la regulile de circulație.