De când există civilizație pe Pământ și tehnologiile au evoluat, lumea și-a pus o întrebare. Suntem singuri în Univers? Odată cu evoluția tehnologiilor ce au ajutat la explorarea spațiului cosmic, au existat dovezi că s-ar putea să nu fim. În 2007, cercetătorii au descoperit, venind din spațiu, primele unde radio. Erau explozii de energie extrem de puternice numai în frecvențe radio, cu o durată de cel mult câteva milisecunde, sau semnale extraterestre? Aceste emisii radio au generat polemici și i-au provocat pe astronomi să găsească explicații.
Cercetătorii NASA și partenerii acestora anunțau zilele trecute descoperirea unei emisii de unde radio, constantă, din interiorul galaxiei noastre. Corpul ceresc a fost surprins emițând explozii radio rapide și a fost declarat acum oficial un repetor. Într-o nouă lucrare evaluată de specialiși, sursa a fost descrisă trimițând două semnale radio mai puternice. Emisiile erau, spun aceștia, în concordanță cu cele văzute din alte surse cercetate de aceștia.
Specialiștii au dat publictății descoperirile, spunând că noile semnale nu au aceeași putere. Acest lucru sugerează că ar putea exista mai multe procese în interiorul anumitor corpuri cerești care sunt capabile să producă aceste explozii enigmatice și că ar putea fi un vis devenit realitate, un laborator excelent pentru a le înțelege.
În materialele publicate, specialiștii spun că în data de 28 aprilie 2020 a fost descoperită o stea moartă, în propria noastră galaxie. Respectiva stea se afla la doar 30.000 de ani lumină distanță. Aparatele cercetătorilor au înregistrat emisii ale unor explozii incredibil de puternice, de unde radio, de câteva milisecunde.
Datele arată că, până la data de 28 aprilie, au fost detectate explozii rapide de unde radio provenind doar din afara Căii Lactee. Emisiile erau la milioane de ani lumină distanță. Cu alte cuvinte mult prea departe pentru a face mai mult decât a le urmări.
De la acest moment, astronomii au urmărit cu atenție steaua aflată la 30.000 de ani lumină. Și, cu siguranță, pe 24 mai 2020, Westerbork Synthesis Radio Telescope din Olanda a surprins două explozii radio. Deși noile descoperiri pot ajuta satronomii la a înțelege doar o fracție din ce înseamnă Universul, specialiștii spun că nu au o explicație despre cum se formează aceste unde radio.
”Nu știm cu adevărat cum se formează. Dovezile recente sugerează că stelele neutronice care se ciocnesc ar putea fi o singură cale. Dar știm că trec prin perioade de întrerupere și activitate intense.”, spun astronomi.
După momentul din aprilie și mai, anul acesta, a mai venit un astel de moment important pe 8 octombrie 2020. Atunci au fost înregistrate încă alte trei emisii radio, într-o perioadă de trei secunde. Aceste date sunt încă în curs de analiză, dar marchează începutul unei bune colecții de semnale. Aceste noi emisii radio ar putea ajuta specialiștii să caute modele sau indicii cu privire la comportamentul stelellor moarte care generează aceste emisii radio.