Pe Șantierul Naval Damen din Galați comezile curg pe bandă rulantă. Specialiștii de la malul Dunării se pare că realizează ambarcațiuni sofisticate, care atrag interesul țărilor străine.
În momentul de față, aceștia lucrează la un spărgător de gheață, care urmează să fie folosit în zona bazelor de cercetare științifică din Antartica. Vasul este comandat de statul australian.
Până acum, 13 țări și-au produs flota militară în România, pe Șantierul Naval Damen. Asta pentru că, inginerii știu să creeze adevărate bijuterii când vine vorba de arme militare. Navele sunt proiectate ca la carte.
Pe șantierul de la Galați se construiesc nave militare încă din anul 2000. Acesta a fost și secretul cu care șantierul a reușit să facă față crizei economice din anul 2008. Astfel, angajații s-au specializat și au început să realizeze ambarcațiuni tot mai sofisticate.
„În ultima perioadă, toate navele militare pe care guvernul Olandei le-a construit au fost construite în Galaţi. Tot aici a fost construită o navă pentru Paza de Coastă a Emiratelor Arabe Unite dar şi cel mai mare vas din dotarea Armatei Olandeze sau o flotă de trei nave pentru guvernul Suediei”, a declarat Doru Gaibăr, director tehnic.
În această hală se construieşte acum o navă militară. Pârile sunt făcute independent şi apoi montate ca într-un joc de Lego. Proiectul este deocamdată strict secret şi nu poate fi făcut public nici numele clientului.
„Construcţia navelor militare implica o atenţie ceva mai mare asupra informaţiilor care pot fi divulgate. Noi am extins şi nişte audituri pe partea de securitate,” a declarat Daniel Vrabie, inginer specialist de nave militare.
Conform unui proiect lansat încă din 2016, Guvernul României ia în calcul producerea a patru nave militare pe Șantierul de la Galați. Aceasta, nu ar fi prima colaborare, statul român a mai construit aici, pentru Poliția de frontieră.
„Guvernul a precizat că ar dori ca navele să fie construite în România. Din acest punct de vedere, noi suntem singurul şantier naval care construieşte aici nave militare de 20 de ani”, a declarat Rano Brugge, director general.
Una dintre cele mai de succes nave militare produse la Galați se află pe platforma SIGMA. Aceasta a stat la baza a 11 proiecte asemănătoare. Guvernul a anunţat că este dispus să plătească pentru cele patru nave suma de 1,6 miliarde de euro.