07 sept. 2022 | 11:02

Șeful ONU, avertisment categoric pentru Ucraina și Rusia. Ce le solicită de urgență celor două țări aflate în război

News
Șeful ONU, avertisment categoric pentru Ucraina și Rusia. Ce le solicită de urgență celor două țări aflate în război
Antonio Guterres, șef ONU

Șeful Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a transmis un mesaj de ultimă oră către președinții Ucrainei și Rusiei, ca urmare a raportului prezentat de șeful AIEA, Rafael Grossi, care a avertizat asupra pericolului iminent de la centrala nucleară de la Zaporojie, în contextul în care bombardamentele în zona centralei ar continua ca și până acum.

Avertismentul transmis de Antonio Guterres cu puțin timp în urmă

În urma misiunii inspectorilor AIEA la Zaporojie, Rafael Grossi a solicitat de urgență crearea unei zone de protecție la centrala de la Zaporojie, afirmând că evenimentele desfășurate în această perioadă reprezintă o premieră din punct de vedere al pericolului nuclear la care este expusă întreaga omenire.

„Este pentru prima dată când are loc un conflict militar în mijlocul facilităților unui mare program nuclear de energie. Un accident nuclear poate avea efecte grave în interiorul țării și în afara granițelor acesteia”, se subliniază în raportul AIEA.

Ulterior, șeful ONU a avertizat Rusia și Ucraina cu privire la încetarea oricărei activități militare în zona centralei Zaporojie.

„Ca un prim pas, forțele rusești și ucrainene trebuie să se angajeze să nu se angajeze în nicio activitate militară spre amplasamentul centralei sau dinspre amplasamentul centralei”, a declarat Guterres în fața Consiliului de Securitate al ONU, potrivit Reuters.

Antonio Guterres a recomandat ca între cele două țări să aibă loc un acord privind demilitarizarea zonei, astfel că, Rusia să se angajeze în retragerea personalului militar, a echipamentelor și a vehiculelor existente în interiorul centralei, în timp ce Ucraina trebuie să dea asigurări cu privire la faptul că, odată eliberată, nu va trimite oameni în interior.

„Ca un al doilea pas, trebuie asigurat un acord privind un perimetru demilitarizat. În mod specific, acest lucru ar include un angajament din partea forțelor rusești de a retrage tot personalul și echipamentul militar din acel perimetru și un angajament din partea forțelor ucrainene de a nu se deplasa în el”, a declarat el în fața Consiliului de Securitate.

Reacția ministrului rus de Externe după acuzațiile prezentate în raportul AIEA

Jigniți și indignați de precizările existente în raportul AIEA, prezentate ieri în fața comisie ONU, oficialii ruși solicită explicații suplimentare privind anumite aspecte enumerate printre concluziile experților veniți în misiune la Zaporojie.

Astfel, Serghei Lavrov a dezvăluit, miercuri, că Moscova i-a solicitat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică „explicații suplimentare” privind informațiile prezente în raportul AIEA, care fac referire la prezența rușilor în central, cât și alte aspecte care ar învinovăți Rusia pentru situația creată, a transmis agenția rusă de presă Interfax, potrivit de The Guardian.