Șeful OMS, vești bune pentru umanitate în 2022: „Oportunitatea de a termina cu pandemia pentru totdeauna”

Șeful OMS, vești bune pentru umanitate în 2022: „Oportunitatea de a termina cu pandemia pentru totdeauna”
Șeful OMS aduce vești bune pentru anul 2022

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății vine cu vești bune pentru anul 2022. Acesta vorbește în sfârșit despre sfârșitul crizei sanitare de coronavirus. Ce mesaj le transmite oamenilor de peste tot din lume la finalul de an?

Vești bune la final de an: ce spune șeful OMS despre pandemie?

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății a lăsat o notă de optimism cu privire la pandemia de COVID-19 chiar în mesajul de Anul Nou. Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că lumea dispune de instrumentele necesare pentru a putea pune capăt pandemiei de coronavirus în anul 2022, chiar dacă numărul de cazuri noi continuă să crească. Conform acestuia, finalul crizei sanitare depinde de lichidarea nedreptăților.

„După doi ani, cunoaștem foarte bine acest virus. Cunoaștem măsurile care și-au dovedit eficacitatea în controlul transmisiei virale: masca, evitarea aglomerărilor umane, păstrarea distanțării sociale, igiena mâinilor și a căilor respiratorii, deschiderea ferestrelor pentru ventilația aerului, testarea și urmărirea contactelor.

Știm să tratăm boala provocată de virus și să ameliorăm șansele de supraviețuire a celor care suferă de forma gravă a bolii. Cu toate aceste cunoștințe și capacități, avem la îndemână oportunitatea de a termina cu pandemia pentru totdeauna”, a scris el pe contul de LinkedIn, într-o postare intitulată

„Speranța mea pentru sfârșitul pandemiei de COVID în 2022. Dacă punem capăt inechităților, punem capăt pandemiei și coșmarului global prin care trecem cu toții. Și e posibil”.

„Blocându-ne într-un ciclu continuu al pierderilor, suferințelor și restricțiilor”

De asemenea, el a amintit că după doi ani de pandemie, mijloacele de combatere rămân inegal distribuite în lume. În Africa, trei specialiști sunt nevaccinați, în vreme ce în Statele Unite ale Americii și în Europa populația primește a treia doză, a subliniat el. Decalajul a făcut mai probabilă apariția noilor variante, „blocându-ne într-un ciclu continuu al pierderilor, suferințelor și restricțiilor”, susține directorul OMS.

Șeful OMS a menționat că va lucra cu guvernele lumii pentru a face prioritară livrarea vaccinurilor către inițiativele globale precum COVAX și AVAT. Ținta este vaccinarea a 70% din populația tuturor țărilor la mijlocul lui 2022.

Șeful OMS acuză țările bogate de apariția variantei Omicron

Directorul general al OMS afirmă că țările bogate și inegalitatea în distribuirea vaccinurilor sunt responsabile pentru apariția variantei Omicron a coronavirusului și continuarea pandemiei.

„A începe inocularea celei de-a treia doze este într-adevăr cel mai rău lucru pe care îl putem face în calitate de comunitate globală. Este nedrept şi, de asemenea, incorect pentru că nu vom opri pandemia ignorând un întreg continent (Africa), iar acest continent nu are nicio capacitate de producţie prin alte mijloace”, a spus acesta.