Șeful OMS, veste extraordinară. Virusul SARS-CoV-2 este larg răspândit la nivelul întregului glob. Cu toate acestea, este semnificativ mai periculos decât în 2020. Chiar dacă omenirea se va putea confrunta în viitorul apropiat și îndepărtat cu noi valuri de boală COVID-19, acestea nu vor mai fi fatale. Cel puțin, atât timp cât oamenii se vaccinează și/sau iau antivirale.
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a dezvăluit informații îmbucurătoare despre situația pandemică actuală. Omenirea nu a fost niciodată atât de capabilă să pună capăt pandemiei de coronavirus, potrivit declarațiilor făcute miercuri, 14 septembrie, de Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Ce a fost mai greu, a trecut, a sugerat directorul general al agenției ONU. Cert este că autoritățile nu trebuie să renunțe la a lupta împotriva acestei boli periculoase. Virusul SARS-CoV-2 a ucis, totuși, peste șase milioane de persoane, a subliniat șeful OMS, într-o conferință de presă online.
„Nu am ajuns încă în acel punct (al sfârșitului pandemiei de coronavirus – n.r.). Însă putem întrezări finalul”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă.
Reprezentanții agenției ONU au precizat că numărul deceselor COVID-19 înregistrate săptămâna trecută a fost mai mic decât numărul celor înregistrate în luna martie 2020. Cât despre infectări, acestea nu se vor opri. Avantajul omenirii este că, în prezent, dispune de vaccinuri și antivirale pentru a preveni formele grave ale bolii, potrivit unui reprezentant OMS.
Șeful agenției ONU a făcut câteva declarații și despre variola maimuței. Potrivit acestuia, numărul victimelor acestei boli a scăzut treptat. Tedros Adhanom Ghebreyesus încurajează autoritățile să continue să lupte împotriva acestei afecțiuni infecțioase virale.
„Ca și în cazul pandemiei de coronavirus, nu este momentul potrivit să ne relaxăm sau să lăsăm garda jos”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Există câteva diferențe importante între variola maimuței și coronavirus. Spre deosebire de COVID-19, variola maimuței nu se răspândește foarte ușor. Persoanele care suferă de această boală pot fi diagnosticate imediat, mult mai rapid decât în cazul coronvirusului, simptomele fiind mai proeminente.
În ceea ce privește țara noastră, 37 de pacienți au fost diagnosticați cu variola maimuței. Ultimul astfel de caz a fost înregistrat în București, în urmă cu două zile. Este vorba despre un pacient tânăr, în vârstă de 23 de ani, care se află în izolare. Reprezentanții Ministerului Sănătății au informat că tânărul prezintă o stare de sănătate bună.