16 apr. 2024 | 22:59

Șefa ANM dă alerta! Vremea se schimbă radical, temperaturile scad cu 15 grade în România

Vremea Meteo
Șefa ANM dă alerta! Vremea se schimbă radical, temperaturile scad cu 15 grade în România
Vremea se schimbă radical

După câteva zile cu temperaturi de vară în mai multe regiuni ale țării, ne vom confrunta cu un nou episod de iarnă, chiar la mijlocul lunii aprilie. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au anunțat că vremea se schimbă radical, temperaturile scad cu 15 grade în România. Elena Mateescu, șef ANM, prognoza meteo pentru următoarele zile.

Se schimbă vremea în România

Ne așteaptă un final de săptămână cu schimbări radicale. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au transmis că urmează scăderi bruște de temperatură, ploi abundente, descărcări electrice și vijelii.

Potrivit ANM, începând de marți seara, 16 aprilie, și până joi, 18 aprilie, ne vom confrunta cu un scurt episod de iarnă.

O masă de aer rece pătrunde treptat dinspre nord-vest. Răcirea accentuată se va resimți întâi Crișana și Maramureș, zona extinzându-se în următoarele zile.

Temperaturile scad cu 15 grade, de la o zi la alta

Schimbările vor fi uriașe, termometrele vor arăta și cu 15 grade Celsius mai puțin de la o zi la alta, a explicat Elena Mateescu, director ANM.

”Temperaturile scad cu 15 grade, doar pe Litoral vom avea peste 25 de grade Celsius. Vom avea precipitaţii bogate, chiar peste 40 de litri pe metrul pătrat.

De miercuri, la altitudini mai mari de 1500 m, este posibil să vorbim de precipitații care se pot transforma în lapoviță și ninsoare, având în vedere tiparul de vreme și schimbarea condițiilor meteorologice de la acest episod de vreme foarte călduroasă la un episod care va aduce temperaturi scăzute în următoarele zile, în mod deosebit în jumătatea nordică a țării”, a explicat directorul ANM, în exclusivitate la România TV.

Te-ar putea interesa și: Praful saharian ajunge în România. E alertă meteo dată de ANM, ce ne așteaptă

ANM a emis cod galben

ANM a transmis că de marți, 16 aprilie, de la ora 14:00, până joi, 18 aprilie, ora 20:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, la început în regiunile vestice și centrale, apoi și în rest, ce se va manifesta prin averse, trecător descărcări electrice și izolat grindină și vijelii, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi local de 15…20 l/mp și izolat de 30…40 l/mp.

„Vântul va avea local și temporar intensificări, marți (16 aprilie) în toate zonele, iar miercuri (17 aprilie) cu precădere în sud-est, cu viteze în general între 45 și 55 km/h, iar pe crestele montane de peste 70 km/h. Vremea se va răci semnificativ, iar de miercuri după-amiază (17 aprilie), la altitudini de peste 1500 m precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare”, se precizează pe site-ul ANM.

Până miercuri, 17 aprilie, ora 15:00, este în vigoare o alertă de tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

„În intervalul menționat, în Banat, sudul Crișanei, Transilvania și în zonele montane, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de 55…70 km/h, izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.”

Te-ar putea interesa și: Furtuna care face prăpăd în Europa ajunge și în România. Când va fi lovită și țara noastră de furtuna Renata

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Florin Piersic, dus la ATI. Ar putea fi transferat la Viena
EVZ.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
E total obligatoriu privind banii de pensii. Anunț de la Guvern azi, 30 aprilie: Nu se...
Capital.ro
Pericolul din vopseaua de ouă. Ce conține și cât de mult ne poate afecta sănătatea
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Alertă în SPAȚIUL AERIAN ROMÂNESC! Avion IRANIAN, interceptat
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro