Votul este unul dintre principiile de bază ale democrației. Cu toate acestea, până la ora transmiterii știrii, într-o secție de votare din România, un singur om și-a ales președintele. Ce s-a întâmplat acolo?
Duminică, 10 noiembrie, cetățenii români sunt așteptați la urnele de vot pentru a-și alege președintele. Votul reprezintă unul dintre principiile de bază ale democrației ce oferă șansa fiecărui cetățean adult și cu discernământ de a-și exercita activ sau pasiv dreptul la vot, de a-și alege reprezentanții în legislativ.
Republica Franceză a fost primul stat din lume care a introdus votul universal, la sufragiul din 1792, doar pentru bărbați. Franța și Elveția sunt statele care au cea mai îndelungată și neîntreruptă tradiție a votului universal, anume din 1848. Zeelanda a fost primul stat din lume care a introdus votul universal pentru bărbați și femei, în 1893.
În România, votul universal a fost introdus în 1918, primele alegeri universale au fost în 1919, iar astăzi…pare să fie preferențial. Până la ora transmiterii știrii, conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central, au existat secții în care au intrat cel mult doi oameni. De exemplu, într-o comună bihoreană, un singur om a vrut să își aleagă liderul de stat. În Covasna, la secția din Belin-Vale, doi oameni au ajuns la urne, așa că prezența la vot este de 0,27%.
În Satu Mare, localitatea Culciu Mic, până la ora 11.00, au votat 10 oameni – prezența de 1,70%. În Bihor, comuna Hodișel, trei cetățeni și-au exprimat votul, iar în Moțești, același județ, a votat o singură persoană, din cei 74 de alegători de pe liste, conform Mediafax. Conform datelor oficiale, în Dispora, în Republica Populară Coreeană, la secția din Phenian, nu a votat niciun român.