26 ian. 2022 | 08:40

Secretul ţuicii de Lopătari, renumită în tot Buzăul. Ce o face specială

Utile
Secretul ţuicii de Lopătari, renumită în tot Buzăul. Ce o face specială
Țuica de Lopătari, extrem de dorită de toți băutorii.

Țuica de Lopătari este deja renumită în rândul celor care iubesc să consume băuturi tradiționale. Majoritatea oamenilor o preferă pe aceasta care este renumită în Buzău. Ce ingrediente are și ce o face specială? Mulți nu știau acest lucru.

Țuica de Lopătari: care e secretul ei?

Gospodarii continuă să prepare în casă băuturi tradiționale precum: căpșunată, zmeurată sau țuică ori pălincă. Rețetele diferă foarte mult de zonă, dar cu toate astea variantele sunt fantastice și adorate de români și de străinii care vizitează și descoperă pas cu pas țara noastră.

Ianuarie este luna în care mulți încep să producă țuica de Lopătari din fructele puse încă din toamnă la fermentat. Zona de munte a Buzăului este renumită pentru aroma ei, culoarea specială, dar și pentru tăria sa incredibilă.

Tradiția este vie în rândul unor gospodari care o prepară la fel cum au văzut la bunicii lor. Cel mai priceput și cunoscut este Viorel Teșcan. Localnicii se laudă cu băutura cu multe grade și cu un ușor iz de prună.

Teșcan a adunat în toamnă câteva sute de kilograme de prune din livada proprie și din câțiva pomi de la șosea, iar acum a sosit vremea să își vadă rodul muncii. Borhotul trebuie să ajungă la cel mai bun grad de fermentare pentru ca licoarea să iasă perfect, ulterior continuându-și procesul.

  • ”Am pus fructele la fermentat, iar după trei – patru luni le-a venit rândul la cazan”, a explicat bărbatul, pentru click.ro.

Cât timp se fierbe?

Bărbatul a învățat arta aceasta de la tatăl său care a deprins rețeta deosebită de la bătrânii familiei. Detalii precum lipirea cu mămăligă și cenușă îmbinate între capac și cazanul cu borhot sunt extrem de importante. De asemenea, timpul este unul de care trebuie neapărat să țină cont.

”Cam două ore fierb la un cazan, ca să iasă cea mai bună ţuică. Depinde cum ai focul, cât de rece este apa din butoi. Dacă apa e prea caldă, ies aburii pe conductă şi pierdem tăria. Prima curgere nu este bună. Trebuie să ştii când începi să aduni ţuica, să ştii cum să guşti, cât să laşi să curgă.

Eu o las să curgă până ajunge la 40 de grade tărie, pentru că după răcire coboară la 38 de grade. Înainte aveam multe prune, fiindcă nu era ursul să strice, ca acum, nu era mistreţul să distrugă. Au făcut animalele ravagii în livezi.

Apoi, nu mai sunt muncite livezile. Nu le mai taie nimeni uscătura, nu le mai sapă la rădăcină. O să dispară şi obiceiul ăsta. Când făceau ţuica, era clacă, se adunau câte trei-patru oameni şi stăteau până seara, la lampă. Acum, toată lumea aleargă după avere, după lux, mai greu cu munca”, completează el.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Românii nu mai pot arunca aceste obiecte. Se dau amenzi uriașe
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
Cine stă în spatele lui Călin Georgescu. A vrut chiar el să fie președinte: V-am studiat 10 ani
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
Cel mai GREU REVELION din ISTORIA României.
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro