Dacă vrei să diversifici meniul pentru prânz și să încerci ceva nou pentru cei cei dragi, această rețetă trebuie să fie pe lista ta. Golabki sunt niște sarmale poloneze care seamănă în aparență cu unele tradiționale cu care ești obișnuit, dar au câteva ingrediente speciale. Ce le deosebește de cele preparate în mod normal în casele românilor? Ele au un sos deosebit pe care trebuie să îl torni după pe bucățile de carne învelite în varză. Cum se prepară și de ce ai nevoie?
Golabki este varianta poloneză a sarmalelor obișnuite pe care le sevesc românii în special în perioada sărbătorilor de iarnă. Rețeta este foarte simplă și există câteva trucuri ale gospodinelor iscusite pe care trebuie să le cunoști dacă vrei să-ți iasă un preparat perfect. Principalele ingrediente sunt carnea tocată, sosul de roșii și varza.
Sunt cunoscute drept golabki, dar și sub denumirea de golumpki și gwumpki. Indiferent de cum ai alege să le numești, ele sunt considerate un fel de mâncare tradițional și sunt un produs extrem de prețuit în fiecare gospodărie.
Diferența dintre ele și cele românești vine din dreptul unor detalii din compoziția de carne. Aici trebuie să pui și un ou, dar și cuburi de bacon sau unt. De asemenea, la sarmalele poloneze nu se folosește varza murată.
o varză
un kilogram carne tocată de vită și porc, amestec
două gălbenușuri de ou
100 grame de roșii concentrate
un praf de piper negru măcinat
câteva frunze de pătrunjel proaspăt tocat
puțină sare
200 de grame de orez
o linguriță de unt
o ceapă
trei căței de usturoi
50 grame cuburi de bacon
500 grame roșii zdrobite
Curăță varza proaspătă și îndepărtează frunzele exterioare în acest proces, ulterior pune totul într-o oală cu apă fierbinte. Gătește frunzele până ce devin fragede și netede. Între timp, amestecă toate ingredientele pentru compoziția din interior.
Călește ceapa în unt alături de usturoi și bacon, ulterior adaugă roșiile și gătește compoziția aproape 20 de minute. Scurge bine frunzele de apă și umple rând pe rând fiecare bucată cu carne. Adaugă rulourile într-o oală mare și pune peste apă cât cuprinde.
Gătește la foc mic preț de o oră. Servește-le cu csosul special de roșii pregătit anterior, dar și alături de puțin pătrunjel proaspăt tocat. Românii le consumă cu smântână grasă, ardei și desigur nelipsita mămăligă. În cazul acesta, preparatul se consumă simplu sau cu puțină pâine albă.