Puii la rotisor din supermarketuri și magazinele de delicatese sunt o pauză binevenită de la pregătirea zilnică a cinei. Și, cu siguranță, ai observat că au un gust mult mai bun decât puiul prăjit sau la grătar acasă. Iată de ce sunt puii la rotisor atât de suculenți. Care este secretul.
Cheia atractivității puilor de rotisor este gustul acestora. Cu o carne suculentă, caramelizată și foarte gustoasă, aceștia au devenit populari în întreaga lume de secole. Dar care este secretul acestui gust aparte?
Puii de rotiserie sunt suculenți pentru că sunt gătiți lent la foc direct, prin rotație, astfel încât sucurile lor ung constant carnea. Cum în majoritatea magazinelor există rotitori mari care gătesc mai mulți pui deodată, aceștia se învârt unul în jurul celuilalt, astfel că grăsimea lichefiată de la cei din partea de sus a mașinii se scurge pe cei de dedesubt.
Totodată, ungerea previne uscarea cărnii și este un factor cheie în dezvoltarea nuanței maro caracteristice a puiului de rotisor. Această piele este bogat caramelizată într-un mod care nu poate fi replicat prin alte procese de gătit.
Kip Kolow, pionier în introducerea puiului de rotisor în Statele Unite, a spus într-un interviu pentru Taste: „Puiul de rotisor are o caramelizare diferită, un conținut diferit de umiditate și nu veți obține niciodată o piele mai bună”.
Un alt factor care contribuie la gustul delicios este textura unică este obținută ulterior, atunci când puiul se află în ambalajul său înainte de vânzare. În acest timp, condensul format în interiorul ambalajului înmoaie pielea odată crocantă, oferindu-i textura moale și lipicioasă.
Citește și: Cu ce să înveleşti carnea de pui înainte de a o pune la cuptor. Aşa va ieşi suculentă şi fragedă
Puii la rotisor produși în comerț devin suculenți datorită unui proces de saramură, de obicei o saramură umedă. Aceștia au fost probabil plămădiți sau injectați cu soluție salină, care poate poate crește greutatea unui pui cu 15 până la 18% (verifică eticheta cu ingrediente a următorului pui pe care îl cumperi și vei vedea apă pe listă).
Această saramură face ca puiul să fie mai suculent și să aibă o aromă sărată care îți lasă gura apă. De asemenea, adesea conține condimente și extracte de condimente, cum ar fi pudra de usturoi, paprika și piper negru.
Citește și: Alimentele pe care nu ar trebui să le mănânci niciodată. Ce recomandă experții