Este un preparat tradițional, savurat de generații întregi de români din aproape toate colțurile țării. Are însă un secret pe care nu multe gospodine îl cunosc, un truc ce te va ajuta să pui pe masă pentru familie și musafiri cea mai gustoasă varză călită.
Când vorbim despre o rețetă tradițională, transmisă din generație în generație, pare greu de crezut că ar mai putea avea vreun secret.
Varza călită se numără printre preparatele preferate ale românilor din toate colțurile țării. Câteva pagini i-au fost dedicate în lucrarea „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, scrisă de nimeni altul decât Radu Anton Roman, un maestru al gastronomiei românești.
„Când vine primăvara, cea a trufandalelor, vărzica tânără şi fină ca un miez de fruct se cunună regeşte cu mărarul. Pe cât de solemnă şi de grea e zicerea verzei toamna, pe atât de senin şi jucăuş e gânguritul ei primăvara-vara.”
Pentru a o prepara, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:
Te-ar putea interesa și: Ingredientul banal care se pune în varza călită de post pentru un gust special. Doar la mănăstiri se mai face aşa
„Varza se împarte în patru şi se toacă fideluţă. Carnea se taie cubulețe, cârnaţii felii, morcovii se rad.
Se încinge uleiul, se căleşte puţin varza cu morcov, boia şi piper, se stinge cu supă. Se adaugă carnea, cârnaţii, măduva, pasta de roşii, sare, se lasă să fiarbă înăbuşit 30 de minute. Se toacă mărarul. Când e gata, se drege cu iaurt şi se presară mărarul.”
Există însă un secret pentru cea mai gustoasă varză călită. Ca să iasă fragedă, ea trebuie amestecată bine cu sare, imediat după ce este tocată, și lăsată să se odihnească în jur de un sfert de oră.
„Varza mai în putere, dinspre vară-toamnă, se frăgezeşte aşa: se taie fideluţă, se freacă cu sare grunjoasă îndestul, să i se spargă pielea, şi se lasă în pace un sfert de oră şi mai bine, că ajută. Se spală apoi în apă rece: acum e bună de călit”, nota Radu Anton Roman în lucrarea sa.
Te-ar putea interesa și: Ce să pui în varza călită pentru a scăpa de mirosul de mâncare din casă. Ingredientul e banal, îl are toată lumea în bucătărie