Secretul peșterii Polovragi. A fost ”casa” lui Zamolxe, iar în interior se află un desen care ilustra Moartea cu coasa. Locul i-a adus sfârșitul mamei surorilor Gabor, în anul 2013.
În 2013, Veronica Bulai, mama Ramonei și Monicăi Gabor, se afla în excursie cu un grup de 17 turiști din Bacău. La un moment dat, femeia de 52 de ani a coborât din microbuz pentru a-și face o fotografie lângă peștera Polovragi. Decizia a costat-o viața. De pe un versant muntos s-au desprins bucăți de rocă și au lovit-o în zona capului. Evenimentul tragic a avut loc pe drumul forestier din Chelile Oltețului, pe care turiștii porniseră să viziteze peștera Polovragi.
„A căzut o piatră de sus și a fovit-o fulgerător. Pur și simplu, nu am auzit niciun zgomot. Au căzut mai multe pietre. Unul a lovit parbrizul autocarului și unul a lovit-o pe doamna”, a spus un turist.
La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanță Gorj, care a constatat decesul. La cinci luni de la întâmplare, anchetatorii au stabilit că bucata de stâncă s-a desprins din cauza naturale. Cu toate acestea, încă se aștepta un vinovat, căci nimeni nu a început acolo vreo lucrare care să protejeze mai departe viața oamenilor.
Însă, peștera Pologravi era învăluită într-o aură de mister cu mult înainte. În jurul ei s-au născut multe legende. Potrivit uneia dintre ele, ar fi fost focul în care ar fi trăit o perioadă Zamolxe, regele dacilor. Tronul acestuia se află și astăzi în peșteră, fiind, de altfel, locul cel mai sacru. Acest tron ar avea energiile conducătorului, cunoscut ca o persoană înzestrată cu puteri supranaturale. Unii turiști care s-au aflat în apropierea lui au spus că au experimentat tot felul de sentimente stranii sau o stare de liniște și pace.
O altă poveste îi atribuie acestei peșteri numele Pahomie. În urmă cu sute de ani, gaura din munte a adăpostit un călugăr cu acest nume, care ar fi fost marele ban Barbu Craiovescu, ctitor al Mănăstirii Bistrița, din județul Vâlcea, unde își dormea somnul de veci. Potrivit altei variante, Pahomie a fost vel stolnicul Popa Postelnicu, care s-a călugărit. El a ridicat schitul de la Izvorul Frumos, ajutat de haiducul Sava.
Pahomie este autorul unui desen înfricoșător aflat la una dintre intrări: un schelet uriaș cu o coasă în mână, înfățișând Moartea cu coasa. Se crede că desenul a fost conceput pentru a-i ține la distanță pe curioși de această peșteră.