Secretul pepenilor murați la borcan. Un ingredient special trebuie folosit. Pepenii murați la borcan sunt un deliciu de savurat pe parcursul iernii. Deși rețeta pepenilor murați la borcan este identică cu cea a castreveților murați sau a gogonelelor murate, totuși, ar trebui să ții cont de un anumit secret.
Pepenii murați sunt excelenți lângă o mâncare de post sau o friptură, așadar nu ezita să pregătești și tu câteva borcane toamna aceasta. Dacă vrei să pepeni la murat, orientează-te către cei mici cu coaja subțire, pentru a se mura mult mai bine. Pregătește și condimentele speciale, dar și rădăcinoasele: morcovul, țelină, rădăcina de pătrunjel. Nu uita însă de ingredientul special: crenguțele de vișin.
După sterilizarea borcanelor, se curăță rădăcinoasele. Se spală bine toate legumele, iar apoi se curăță. În cazul pepenilor ar trebui să insiști cu spălatul, întrucât, pe ei mai rămâne pământ, astfel că trebuie spălați bine. Apoi, se taie pepenii felii, pentru a încapă în borcane.
Pepenii verzi se murează în saramură, astfel că următorul pas este pregătirea saramurii. Se pune o lingură cu vârf de sare la un litru de apă. De aceea, se potrivește cantitatea de saramură în funcție de volumul borcanelor în care se așază feliile de pepene. Se va pune apa cu sare la încălzit într-o oală încăpătoare, până ce sarea se dizolvă total, apoi se lasă la răcit.
În acest moment se așază și legumele în borcane. Pe fundul borcanului, se așază câteva crenguțe de vișin, adică acel ingredient special la care ne refeream la început. Se pun apoi și feliile de pepene, iar printre ele se așază și bucățile de morcov, țelină, rădădină de pătrunjel și căței de usturoi. Deasupra legumelor, se pun și alte crenguțe de vișin și câteva boabe de piper.
Se umplu acum borcanele cu saramură și se strâng capacele ermetic. Borcanele cu pepeni se pun în cămară, alături de alte borcane de murături. De regulă, pentru a ști sigur cu pepenii s-au murat, ei ar trebui lăsați o perioadă de cel puțin două săptămâni, iar asta depinde de temperatura camerei în care sunt depozitați.
Un alt sfat de care ar trebui să ții cont vizează prepararea saramurii în care stau pepenii verzi. Gospodinele iscusite recomandă a se folosi, la prepararea saramurii, doar sarea de mare, cea grunjoasă pentru murături, adică sarea fără iod. În cazul în care folosești o sare obișnuită, aceea cu iod, pepenii nu se vor mura.