Dacă vrei să știi secretul pentru o recoltă bogată de roșii fără să folosești chimicale, atunci trebuie să știi cum să plantezi și să ai grijă de acestea pas cu pas. Să plantezi roșii nu e ușor, însă cu puțină răbdare și determinare vei avea parte de cele mai gustoase roșii pe care le-ai mâncat, asta și datorită faptului că sunt crescute de tine.
Când ești pregătit să plantezi roșii în grădină (sau într-un container), iată principalele etape de la plantare la recoltare.
Vezi și: Cum grăbești coacerea roșiilor în mod natural. Nu trebuie să folosești chimicale
Plantele de roșii își dezvoltă rădăcini noi din tulpina îngropată.
Vezi și: Mănânci roșii zilnic? Află ce se întâmplă în corpul tău după fiecare masă
În gaura de plantare, adaugă:
Ca să ai o recoltă bogată și să fii sigur că nu te trezești cu roșii pe jos din cauza greutății lor, pune un grilaj sau un colac pentru când plantezi roșiile pentru prima dată, pentru a evita daunele la rădăcini mai târziu.
Asigură-te că tot ce folosești este bine fixat. Vânturile puternice pot distruge o grădină de roșii. Asigură roșiilor suporturi astfel încât să aibă unde crește, fără să se încline din cauza greutății și să scoată din pământ rădăcina.
Un grilaj este ideal, pentru că fructele au unde se sprijini și totuși beneficiază încă de lumină și aer, dar face și fructele mai ușor de cules.
Alte trucuri includ ingrediente precum lapte: un litru de lapte cu 10 litri de apă cu care să stropești roșiile pentru o recoltă bogată ține locul multor chimicale.
Și usturoiul este de ajutor. Trebuie doar să pisezi câțiva căței de usturoi, să îi amesteci cu 10 litri de apă și să uzi roșiile.
De asemenea, poți adăuga o linguriță de bicarbonat de sodiu amestecat cu patru litri de apă pe solul din jurul roșiilor, ca să ai fructe mai dulci.
Iată câteva sfaturi importante de care să ții cont înainte să plantezi roșii:
Alege varietatea corectă
Alege varietăți de roșii potrivite pentru climatul României, ca să te asigura că acestea pot produce fructe în timpul verii. Diferite tipuri de roșii au diferite nevoi, iar dacă climatul țării noastre nu le poate îndeplini aceste nevoi, nu vei avea o recoltă bună.
Dă-le căldură și soare
Roșiile iubesc căldura. Ai grijă să nu plantezi roșii în pământ prea devreme. Temperatura solului tău trebuie să fie constant de 15 până la 18 grade Celsius. Încălzește solul cu plastic negru cu câteva săptămâni înainte și protejează răsadurile de frig cu folii.
Asigură roșiilor cele mai bune condiții
Adaugă multă materie organică înainte de plantare. Compostul de grădină de calitate sau gunoiul bine fermentat, aplicat generos, poate furniza suficiente substanțe nutritive pentru întregul sezon și va ajuta la menținerea umidității – un ajutor vital în timpul căldurii verii.
Cu două săptămâni înainte de a planta roșiile în grădină, ocupă-te de sol. Sapă în pământ cam 30 de centimetri adâncime și amestecă gunoiul fermentat sau compostul.