Mănânci roșii zilnic? Află ce se întâmplă în corpul tău după fiecare masă

Mănânci roșii zilnic? Află ce se întâmplă în corpul tău după fiecare masă
Ce se intampla in corpul tau daca mananci rosii zilnic

Dacă mănânci roșii zilnic, atunci ar trebui să știi ce se întâmplă în corpul tău după fiecare masă. Roșiile sunt printre cele mai populare alimente, este sezonul lor, așadar nu prea lipsesc din meniul zilei. Roșiile sunt dintre cele mai comune în dieta mediteraneeană, fiind incluse în rețete variate.

Află ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci roșii în fiecare zi

Deși roșia este tratată mai mult ca o legumă, din punct de vedere botanic, roșia este un fruct. În anul 2001, Uniunea Europeană a decis oficial că roșia este un fruct și nu o legumă, iar motivul pentru care roșia este un fruct este datorat semințelor. Dacă mănânci roșii, ar trebui să știi că aceste legume conțin vitamina C și au multiple beneficii pentru organism.

Roșiile pot fi consumate ca atare sau pot fi incluse în diverse preparate. Există mai multe soiuri de roșii, fiecare soi fiind destinat unui anumit tip de preparat, pentru a satisface gustul tuturor. Sunt roșii cărnoase, pare, rotunde, cireșe, însă toate aceste soiuri sunt pline de nutrienți benefici pentru organism.

Roșiile pot fi cumpărate pe tot parcursul anului, însă sezonul în care ele sunt din plin și gustoase este vara. Acestea conțin apă în proporție de 94%, astfel că aportul caloric este scăzut, conținând circa 22 kcal la 100 de grame de produs comestibil. Dintre compoziția sa nutritivă, se remarcă și carbohidrații.

În ce privește vitaminele, o porție de roșie acoperă 61% din aporturile recomandate de vitamina C. Printre carotenoizii non-provitamina A se remarcă licopenele, a căror cantitate depinde de soiul cultivat. Licopenul se găsește mai mult în roșiile de tip pere, la cele mai mature.

Roșiile sunt bogate și în minerale, printre care aportul de potasiu, de 290 mg la 100 de grame de produs comestibil. Tot la 100 de grame de produs mai se oferă 27 mg de fosfor și 11 mg de calciu. Când roșia este zdrobită sau gătită, absorbția licopenului în organism este mai mare.

Roșiile mai au în componență și naringenin. El se găsește, de fapt, în coaja roșiilor. Acest flavonoid scade inflamația. Acidul clorogenic pe care îl mai conțin roșiile este un compus antioxidant puternic, care poate să scadă tensiunea arterială la persoanele cu niveluri ridicate.

Oamenii de știință au mai subliniat, de-a lungul timpului, și importanța sucului de roșii. Ei spun că dacă consumi 2 pahare de suc natural de roșii pe zi este suficient să acoperi insuficiența de licopen din organism.

Valoare nutritivă pentru 100g suc natural de roșii este:

Calorii: 21 kcal
Proteine: 0.88 g
Carbohidrați: 3.92 g
Zahăr: 2.63 g
Grăsimi: 0.2 g