24 sept. 2020 | 21:09

Secretul pentru cel mai bun magiun de prune. Iese un deliciu

Știri generale
Secretul pentru cel mai bun magiun de prune. Iese un deliciu
Secretul pentru cel mai bun magiun.

Magiunul este delicios fie că îl folosim la cornulețe sau fel și fel de prăjituri, sau îl mâncăm pur și simplu cu o felie de pâine de casă. Cel mai des întâlnit este cel de prune, însă se poate face și din corcodușe, caise sau chiar legume. Pentru mai mult gust, unele gospodine pe lângă fructe, mai pun și un ingredient special.

Secretul pentru cel mai bun magiun de prune

Precum multe alte preparate, magiunul s-a născut din sărăcie. În urmă cu mai bine de un veac, la țară se consuma tot ce creștea în ogradă sau pe lângă. Așadar fructele erau folosite pentru prepararea paste groase și delicioase.

Tot la țară, zahărul nu era ceva ușor de găsit, astfel magiunurile erau făcute doar din fructe dulci precum corcodușele, caisele și prunele. Ele se fierbeau până aveau consistența unei paste groase și păstrate pentru iarnă sau consumate pe loc, adesea cu mămăligă, deoarece nici pâinea nu era  prea des întâlnită la țară în acea perioadă.

Există mai multe feluri de magiun precum cele din dovleac sau din legume dulci (sfeclă și morcov), dar clasicul magiun de prune este preferat de toți. Pe lângă fructe, gospodinele mai adaugă un ingredient care dă textură și aromă magiunului.

Rețetă tradițională de magiun de prune

Ingrediente:

  • 5 kilograme de prune;
  • 500 de grame de zahăr;
  • sâmburi de caise, migdale sau nuci.

Cum se prepară

Spală prunele și aruncă-le pe cele stricate, apoi taie-le în jumătăți și scoate sâmburii. Pune fructele într-un vas mai mare (ceaun de tuci sau de fontă, de preferat). Poți adăuga zahăr dacă vrei să obții un magiun foarte dulce. Amestecă cu o lingură de lemn din când în când, până ce compoziția dă în clocot.

Când magiunul începe să fiarbă, amestecă în mod constant, deoarece se poate ca acesta să se lipească. Fierbe magiunul timp de câteva ore, amestecând foarte des. Pentru o textură crocantă dar și o aromă deosebită, unele gospodine mai pun și sâmburi de caisă tocați grosier, dar aceștia pot fi înlocuiți cu nuci sau migdale crude. La un kilogram de prune se adaugă o mână de sâmburi. Aceștia trebuie adăugați în ultimele 15 minute de fierbere. Magiunul e gata când pasta este bine legată și tare.

Magiun de prune

Care este secretul pentru un magiun delicios, potrivit clickpentrufemei.ro

Când este gata, pune magiunul în borcane curate, preîncălzite, pentru a evita spargerea lor din cauza temperaturii ridicate. Sigilează-le, acoperă-le cu câteva pături și lasă-le să se răcească până a doua zi. Păstrează-le într-un loc răcoros și uscat.

 

Parteneri
O mare actriță s-a stins din viață. O boală cruntă a răpus-o
Redactia.ro
Serialul lansat recent care te va ține lipit de ecran. Este bazat pe un celebru roman, iar finalul e complet neașteptat
Click.ro
„Te pui jos şi te rogi, până cade obuzul”. Povestea românului care a luptat în prima linie a frontului din Ucraina mai bine de un an
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum a fost surprinsă Lidia Buble alături de Horațiu Nicolau, iubitul ei în vârstă de 63 de ani / FOTO
Unica.ro
2025, cu ghinion pentru bugetari. Nu s-a mai întâmplat asta de ani de zile
EVZ.ro
Cum va fi vremea în noaptea dintre ani și în primele săptămâni ale lunii ianuarie 2025. Meteorologii au actualizat prognoza meteo
Spynews
Statul vrea banii românilor. Taxă pentru proprietarii de case și mașini. Sunt obligați să plătească
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
Cine este adolescenta de 15 ani, care a ucis un elev și o profesoară într-o școală. Ce alte planuri periculoase avea
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro