Trebuie să aveți mare grijă de unde vă faceți piața, deoarece fructele și legumele injectate alterează sănătatea și pot duce chiar la cancer. Astfel, nutriționistul Luiza Pîrvu a explicat la emisiunea ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” care sunt cele mai tratate alimente cu pesticide.
De altfel, pesticidele pot genera o serie de efecte negative de-a lungul timpului. Evident, efectele depind de doza laa care suntem expuși și de modul în care pesticidele au ajuns în corpul nostru, mai spune Luiza Pîrvu, medic secialist în nutriție și boli metalice.
Simptomele pot fi ușoare, de la dureri de cap, la amețeală sau greață. Însă pe termen lung și mai ales în doze mari, atunci când e vorba de pesticide cu potențial toxic ridicat, însă se poate vorbi de perturbarea imunității, perturbarea infertilității, dar nu în ultimul rând, de efecte pro-cancerigene.
Un studiu realizat în SUA a indicat care sunt cele mai tratate alimente cu pesticide, iar pe locurile fruntașe se află merele, nectarinele și căpșunile, iar ca legume, spanac, broccoli și roșii.
Pesticidele sunt produse chimice, excepție făcân medicamentele, care sunt folosite pentru combaterea dăunătorilor plantelor și a produselor agricole stocate, dar și pentru combaterea vectorilor biologici ai bolilor omului și animalelor. Acești dăunători includ microbi, plante sau animale ce concurează cu omul pentru hrană, distrug proprietatea, difuzează boli sau reprezintă o calamitate.
Astfel, pesticidele sunt substanțe sau amestecuri de substanțe care conțin ingrediente biologic active împotriva dăunătorilor, ingredientele biologic active sunt, în general, substanțe toxice cu potențial de degradare a mediului. De altfel, multe pesticide sunt toxice și pentru om. De aceea producerea, ambalarea, depozitarea, transportul și utilizarea pesticidelor sunt reglementate prin lege.
„Printre măsurile de prevenire a efectelor produse de pesticidele din fructe şi legume, cea mai comună și comodă este spălarea legumelor și fructelor înainte de consum, majoritatea pesticidelor cu care vin în contact aceste produse având proprietatea de a trece, într-o anumită măsură, în apa de spălare. O altă măsură, relativ comodă, constă în alegerea atentă a mărfii, situație care impune însă o minimă cunoaştere a caracteristicilor acestora.
Tot legat de aceste sfaturi atrage atenția îndemnul de a curăța legumele și fructele de coajă, ca măsură a diminuării conținutului de pesticide introduse în organism, plecând de la ideea că cel mai mare conținut de pesticide este localizat în coajă. Însă trebuie luat în considerare faptul că în coajă sunt concentrate mare parte a conținuturilor de vitamine și de minerale atât de valoroase pentru consumator. Din aceste alăturări de reguli, a rezultat că spălarea fructelor și legumelor este bine să se facă temeinic, chiar cu o perie (unde este posibil), în apă rece (fără produse de spălare!), apoi menținerea produselor spălate în apă rece încă 1-2 minute; sfatul de a adăuga puțin bicarbonat de sodiu în apa de repaus este pertinent, la fel ca și cel de a pune puțin oțet în apa respectivă”, a spus Costel Stanciu, preşedintele APC, pentru Click.ro.