Vița de vie poate să fie puternic afectată în sezonul răcoros dacă nu o protejezi într-un mod cât mai corect. Recolta ta poate să aibă de suferit, așa că asigură-te că parcurgi orice pas necesar pentru a avea parte de cât mai multe fructe în următorul an.
În momentul în care vedem că sezonul rece se apropie este necesar să fie făcute anumite pregătiri pentru ca înghețul să nu afecteze producția de anul următor. Dacă nu suntem destul de precauți, s-ar putea să nu mai avem struguri pentru a face vin sau pentru a-i servi pe cei dragi.
Multe soiuri rezistă la temperaturi scăzute, cum ar fi -28 de grade Celsius, însă recolta nu o să fie una record, iar gustul vinul nu o să fie unul la care visăm. Mulți români fac numeroase greșeli atunci când vine vorba despre îngrijirea viței de vie pe timp de iarnă.
Vița de vie trebuie să înceapă să fie îngrijită și pregătită pentru iarnă în momentul în care a intrat în repaus vegetativ și au căzut toate frunzele. Asigură-te că tăierile de toamnă au fost făcute dacă a fost necesar pentru a nu te trezi în ultima clipă cu numeroase probleme.
Aplică un tratament cu fungicide pe bază de cupru sau unul cu produse cuprice în noiembrie sau decembrie și asigură-te că folosești zeamă bordeleze sau alte soluții pentru stropire pentru a scăpa de dăunători. Așteaptă două săptămâni și aplică încă un tratament cu ulei horticol.
De asemenea, poți să mai folosești și un fertilizant organic după ce toate frunzele de pe vița de vie au picat. În acest moment, poți ameste gunoiul de grajd cu îngrășăminte care conțin fosfor sau potasiu, însă ferește-te de azot pentru a nu stimula creșterea! Îți poți atrage foarte multe probleme.
Mai mult, poți să introduci în pământ îngrășământul folosind o sapă pentru a te asigura că vița de vie o să aibă parte de nutrienți și în timpul sezonului răcoros pentru ca recolta pe care o să o ai în anul viitor să fie cât se poate de bogată pentru a face cât vin îți dorești.
Să nu uiți de musuroirea butucilor pentru a proteja coardele de îngheț. Tot ce trebuie să faci este să acoperi baza viței de vie cu un mușuroi de pământ afânat, astfel că ea o să fie îngrijită și iarna, fără a te îngrijora că temperaturile scăzute o să îi facă foarte mult rău.