Secretul papanașilor muntenești. Cum prepari corect desertul, din doar câteva ingrediente

de: Dumitrache Diana
19 04. 2022

Unul dintre cele mai îndrăgite preparate tradiţionale sunt papanaşii munteneşti, însă puţine sunt gospodinele care ştiu secretul. Iată cum faci în mod corect desertul din doar câteva ingrediente.

Cum faci cei mai buni papanaşi munteneşti

Papanaşii munteneşti sunt, cu siguranţă, unul dintre cele mai iubite preparate tradiţionale romaneşti. Deşi par uşor de făcut, puţine sunt gospodinele care ştiu secretul lor. Celebrul Radu Anton Roman explică, în una dintre cărţile sale de bucate, cum să faci în mod corect desertul iubit de toată lumea. Ai nevoie de doar câteva ingrediente pentru a-i impresiona pe cei dragi.

Dacă cei moldoveneşti se prăjesc în ulei, papanaşii din Muntenia se fierb în apă sărată, însă sunt la fel de gustoşi.

“Printre puţinele dulciuri ţărăneşti care se fac, adesea reuşit, şi la cârciumile din oraş, unul din numeroasele feluri de găluşti făcute după chipul şi asemănarea lumii noastre: rotundă, dar imperfecta”, spunea regretatul gastronom.

Ingrediente necesare pentru prepararea Papanaşilor munteneşti:

  • 2 ouă
  • 3 linguri de griş
  • 1 linguriţă de făină
  • 2 linguri de unt
  • pesmet destul
  • sare
  • 300 g brânză de vaci
  • câteva linguri din dulceaţa preferată (pentru servit)
  • câteva linguri de smântână grasă (pentru servit)

Mod de preparare:

Apa se pune la fiert cu sare. Între timp, brânza, făina, ouăle, grişul şi puţină sare se amestecă bine, iar din compoziţia obţinută se formează nişte turte mici. Acestea se găuresc la mijloc cu degetul şi se pun cu ajutorul unei spumiere în apa clocotind uşor.

Pesmetul de prăjeşte şi se lasă la răcorit, iar untul se topeşte. Când papanaşii se ridică la suprafaţă, se dă focul la minim şi se lasă la fiert încă 15 minute. Odată scoşi din apă, se trec prin unt şi prin pesmet. Se servesc cu smântână şi dulceaţa preferată. Fie că o alegi pe cea de afine, de vişine sau de caise, succesul acestei reţete va fi unul garantat. Spor la gătit şi poftă bună!

Papanaşii, un preparat românesc sau nu?!

Deşi este considerat un desert tradiţional românesc, se pare că lucrurile nu stau tocmai aşa. Conform istoricilor, doar varianta papanaşilor moldoveneşti (cei prăjiţi) sunt autentici. Cei fierţi provin, de fapt, din Austria şi Ungaria, unde încă se mai consumă în cantităţi considerabile.

În partea de vest a României, aceştia sunt numiţi gomboți cu brânză prin traducerea din maghiară (turogomboc) sau germană (Topfenknodel sau Quarkknodel).

Un alt lucru interesant despre acest preparat este faptul că originea cuvântului ar putea fi din latină: “papa” care înseamnă şi “mâncare pentru copii”.