12 iul. 2022 | 11:36

Secretul mujdeiului sărăcăcios. Când știi că usturoiul e pisat suficient

Utile
Secretul mujdeiului sărăcăcios. Când știi că usturoiul e pisat suficient
Cum să pregătești un mujdei perfect?

Românii adoră în special un mujdei perfect la câteva preparate tradiționale. Unii îl consumă cu pește și mămăligă, alții cu iubiții mici și câțiva îl preferă pe alte bucăți de carne gătite la grătarul celebru de duminică. El este un element important din farfurie, așa că trebuie să fie pregătit ca la carte. Cu toate că pare simplu de făcut, există câteva trucuri de care trebuie să ții cont pentru ca sosul să fie delicios și cu o textură spectaculoasă. Iată cum trebuie să procedezi!

Truc pentru mujdei: cum se pregătește corect?

Mujdeiul este nelipsit de pe masa multor români în special când vine vorba despre grătarul de la curte. Majoritatea dintre oameni preferă să consume carnea sau legumele pregătite la foc alături de un sos spectaculos de usturoi.

Unii îl mănâncă doar decojit, alături de puțină sare. Câțiva nu își văd viața fără usturoi, iar deși pare foarte simplu de făcut poți să dai greș rapid. Cu siguranță ai observat cum uneori nu iese la fel de bun și are un gust sărăcăcios.

„Sosurile de usturoi sunt răspândite în toata lumea (mousse d’ail!) aşa că s-au rătăcit şi pe la noi vreo două-trei variante. Vi-l oferim pe cel mai simplu şi mai sărăcăcios (cel ce vi se dă la restaurante, cu pipeta, contra preţului unei vile la Vama Veche, pe plajă): usturoi, sare, apă”, scrie Radu Anton Roman în lucrarea gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Cum trebuie să procedezi: pas cu pas

Bucătarul susține că după ce cureți usturoiul trebuie să ai aproape o lingură de sare grunjoasă. Abia după ce pasta devine lipicioasă este nevoie să adaugi apă. Unele gospodine ajung să bată usturoiul chiar și 7-10 minute pentru a putea obține o textură potrivită.

Un alt secret este să pui o lingură de oțet pentru un plus de aromă și puțin mărar verde tocat foarte mărunt. De asemenea, cu siguranță românii nu sunt străini de celebrul mujdei cu roșii. Bunicii îl făceau pe vremuri cu roșii proaspete sau puțin lăsate pe foc la copt. Acesta putea fi consumat direct cu mămăligă sau pâine pe vatră caldă.

O altă variantă mai nouă este cea cu maioneză sau smântână grasă. Adaugă pe lângă sosul dorit usturoiul bătut bine, sare și doar foarte puțină apă și amestecă până ce toate ingredientele se combină la perfecție. El se mănâncă în special cu cartofi prăjiți sau bucăți de pui fripte.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Gata cu verde și roșu. Iată care sunt sunt culorile la modă, anul acesta, pentru a face casa să arate elegantă de Crăciun
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro