12 iul. 2022 | 11:36

Secretul mujdeiului sărăcăcios. Când știi că usturoiul e pisat suficient

Utile
Secretul mujdeiului sărăcăcios. Când știi că usturoiul e pisat suficient
Cum să pregătești un mujdei perfect?

Românii adoră în special un mujdei perfect la câteva preparate tradiționale. Unii îl consumă cu pește și mămăligă, alții cu iubiții mici și câțiva îl preferă pe alte bucăți de carne gătite la grătarul celebru de duminică. El este un element important din farfurie, așa că trebuie să fie pregătit ca la carte. Cu toate că pare simplu de făcut, există câteva trucuri de care trebuie să ții cont pentru ca sosul să fie delicios și cu o textură spectaculoasă. Iată cum trebuie să procedezi!

Truc pentru mujdei: cum se pregătește corect?

Mujdeiul este nelipsit de pe masa multor români în special când vine vorba despre grătarul de la curte. Majoritatea dintre oameni preferă să consume carnea sau legumele pregătite la foc alături de un sos spectaculos de usturoi.

Unii îl mănâncă doar decojit, alături de puțină sare. Câțiva nu își văd viața fără usturoi, iar deși pare foarte simplu de făcut poți să dai greș rapid. Cu siguranță ai observat cum uneori nu iese la fel de bun și are un gust sărăcăcios.

„Sosurile de usturoi sunt răspândite în toata lumea (mousse d’ail!) aşa că s-au rătăcit şi pe la noi vreo două-trei variante. Vi-l oferim pe cel mai simplu şi mai sărăcăcios (cel ce vi se dă la restaurante, cu pipeta, contra preţului unei vile la Vama Veche, pe plajă): usturoi, sare, apă”, scrie Radu Anton Roman în lucrarea gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Cum trebuie să procedezi: pas cu pas

Bucătarul susține că după ce cureți usturoiul trebuie să ai aproape o lingură de sare grunjoasă. Abia după ce pasta devine lipicioasă este nevoie să adaugi apă. Unele gospodine ajung să bată usturoiul chiar și 7-10 minute pentru a putea obține o textură potrivită.

Un alt secret este să pui o lingură de oțet pentru un plus de aromă și puțin mărar verde tocat foarte mărunt. De asemenea, cu siguranță românii nu sunt străini de celebrul mujdei cu roșii. Bunicii îl făceau pe vremuri cu roșii proaspete sau puțin lăsate pe foc la copt. Acesta putea fi consumat direct cu mămăligă sau pâine pe vatră caldă.

O altă variantă mai nouă este cea cu maioneză sau smântână grasă. Adaugă pe lângă sosul dorit usturoiul bătut bine, sare și doar foarte puțină apă și amestecă până ce toate ingredientele se combină la perfecție. El se mănâncă în special cu cartofi prăjiți sau bucăți de pui fripte.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Vedetă mare din Las Fierbinți, în fața instanței din cauza drogurilor. Decizia judecătorilor
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Proprietarii de case și terenuri, obligați să plătească. Taxe majorate cu 38% din 2025. NU scapă nimeni
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro