Mucenicii preparați după rețeta moldovenească sunt pur și simplu savuroși. Află în rândurile de mai jos cum trebuie să pregătești desertul pentru sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici. Care sunt ingredientele folosite de gospodinele din nordul țării și care este modul de preparare.
În fiecare an, pe data de 9 martie, gospodinele din România prepară mucenici pentru sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici. Tot în această zi se pregătesc și turte modelate în chip de om, ce poartă denumirea de Uitate. Sunt consumate tot cu miere, mai ales de copii.
Mucenicii sunt foarte buni, indiferent de rețeta după care sunt preparați. Totuși, desertul pregătit potrivit indicațiilor gospodinelor din Moldova este neegalabil. Trebuie să încerci și tu această rețetă în anul curent. Vezi mai jos lista de ingrediente necesare și modul de preparare.
Citește și: De ce mucenicii au forma cifrei 8. Ce semnificație au, de fapt
Mucenici moldovenești. Listă de ingrediente aluat
- 1.200 g făină albă
- 50 g drojdie proaspătă
- un praf de sare
- 4 ouă la temperatura camerei
- 300 g zahăr brun
- esență de rom
- coajă rasă de lămâie și portocală
- 500 ml lapte călduț
- 160 g unt topit
- 2 gălbenușuri
- 2 linguri lapte
- câteva linguri de miere de albine
- nucă măcinată
Mucenici moldovenești. Listă de ingrediente sirop
- 500 ml apă
- 250 g zahăr
- 1 baton scorțișoară
- 2 steluțe anason
- 4-5 boabe ienibahar
- coaja rasă de la 1 portocală
- 1 linguriță esență rom
Citește și: Mucenici din aluat de cozonac. Secretul ca să iasă aurii, fragezi și pufoși
Mucenici moldovenești. Mod de preparare
- Se dizolvă drojdia în laptele călduț.
- Se adaugă zahăr, făină și se lasă la crescut 15 minute.
- Se pun în vasul unui robot de bucătărie: unt, ouă bătute, zahăr, praf de sare, esență de rom, coaja rasă de la lămâie și portocală.
- Se mixează ingredientele la viteză mică.
- Se pune maiaua, apoi făina și se amestecă până începe să se lege aluatul.
- Se lasă aluatul la odihnit 15 minute, apoi la dospit o oră și jumătate.
- Se prepară siropul: se pune apă într-un vas, se adaugă zahăr, se amestecă cu un tel pe foc, se adaugă scorțișoaraa, steluțele de anason, ienibaharul și se lasă la clocotit, apoi se adaugă esența de rom și coaja fructelor citrice, după care se lasă la răcit.
- Se împarte aluatul în grămăjoare, se formează bastonașe și se modelează cifra 8.
- Se așază mucenicii în tava tapetată cu hârtie de copt, se lasă la crescut jumătate de oră.
- Se amestecă două gălbenușuri cu lapte și se ung mucenicii cu o pensulă.
- Se dau mucenicii la cuptor, la 180 de grade și se lasă 30 de minute.
Mucenicii preparați după rețeta moldovenească sunt gata. După ce au fost scoși de la cuptor, se lasă puțin la răcit, apoi se scufundă în sirop și se așază pe un platou. La final, desertul se unge cu miere și se presară nucă măcinată deasupra. Poftă bună!