Creștinii din întreaga lume sărbătoresc astăzi ziua Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. Cu această ocazie, gospodinele pregătesc cei mai delicioși mucenici. În funcție de zona țării, aceștia sunt făcuți din aluat de cozonac sau sunt fierți. Iată cum trebuie să faci mucenici din aluat de cozonac după rețeta moldovenească.
Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe 9 martie pe Sfinții 40 de Mucenici. Aceștia erau soldați în armata împăratului Licinius și au fost uciși pentru că nu au vrut să renunțe la credința în Iisus Hristos. Mucenicii preparați astăzi de gospodine sunt ofrandele aduse soldaților creștini care și-au dat viața pentru credință.
În trecut, mucenicii se făceau dintr-un aluat simplu, însă astăzi se obțin dintr-un aluat asemănător celui de cozonac. Smântâna este un ingredient important, deoarece face aluatul mult mai pufos. Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru aluat:
Pentru sirop:
Pentru decor:
Pentru început se dizolvă drojdia în 50 de ml de lapte călduț, peste care se adaugă o linguriță de zahăr și două linguri de făină. Se amestecă totul foarte bine, după care se lasă deoparte vasul, pentru aproximativ un sfert de oră, timp în care se va activa drojdia. Mai apoi, se adaugă faina, oul, zahărul, dar și smântâna.
În timp ce se frământă, se adaugă și câte puțin lapte până se obține un aluat omogen. Mai departe, se încorporează untul la temperatura camerei. Se așează aluatul într-un vas curat, uns cu puțin ulei. Se acoperă și se lasă la dospit aproximativ o oră sau până își triplează volumul.
Pentru sos, punem apa la fiert, apoi se adaugă zahărul. După ce a început să fiarbă se adaugă și esența de rom. După ce a crescut suficient, aluatul se frământă puțin și se formează mucenicii în forma cifrei 8. Se așează în tava tapetată cu hârtie de copt, după care se mai lasă la dospit pentru circa 10-20 de minute.
Mai apoi, se ung cu ou și se introduc în cuptorul preîncălzit la o temperaturi de 180 de grade Celsius timp de o jumătate de oră. După ce sunt gata, mucenicii ar trebui să aibă o culoarea aurie. Se lasă puțin la răcorit, se trec prin sirop, se ung cu miere și se presară nuca măcinată, după care sunt gata de servit. Poftă bună!
Dacă mucenicii moldovenești se fac din aluat de cozonac, cei muntenești sunt fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă, apa semnificând lacul în care au fost aruncați cei 40 de martiri. Modul de preparare este diferit, însă un lucru este asemănător, forma cifrei opt.
În Moldova, mucenicii mai sunt numiți și „sfințișori”, cifra echilibrului cosmic, pot fi considerați întruchipări ale idolilor neolitici ai fertilităţii. De asemenea, opt este numărul planetelor din sistemul solar, numărul punctelor cardinale principale și secundare.