Ciorba de perişoare este una dintre cele mai îndrăgite preparate româneşti, fiind consumată în toate colţurile ţării. De departe, cea mai bună este cea făcută în zona Moldovei, secretul moldovencelor fiind dezvăluit de o gospodină pricepută.
Ciorba de perișoare este un preparat tradițional românesc, apreciat pentru gustul său bogat și reconfortant. Această ciorbă combină perișoare fragede din carne tocată cu o varietate de legume și verdețuri, rezultând un fel de mâncare savuros și hrănitor. Deşi este făcută în toată România, în zona Moldovei aceasta este mai gustoasă, motiv pentru care a fost dezvăluit secretul moldovencelor.
Pentru o textură specială şi un gust aparte, cu câteva minute înainte de a pune verdeaţa şi de a închide focul, gospodinele pun câteva linguri de smântână acră cu cel puţin 30% grăsime. Aceasta se amestecă într-un bol cu ciorba fierbinte şi se adaugă în oală.
Borşul acru cu aroma de leuştean este şi el un ingredient nelipsit din ciorba de perişoare, oferind gustul acrişor de care are nevoie preparatul tradiţional.
Citeşte şi Când se pun cartofii în ciorbă pentru a nu se zdrobi? Secretul bucătarilor cu experienţă
Perișoarele ee prepară din carne tocată (de obicei amestec de porc și vită), orez, ceapă și condimente. Pentru a nu se sfărâma se adaugă un ou în compoziţie, spun bucătarii iscutiti. Cât despre legumele folosite, acestea sunt morcov, ceapă, țelină, ardei gras și roșii, toate tocate mărunt.
Mod de preparare:
Prepararea perișoarelor: Se amestecă carnea tocată cu orezul spălat, ceapă tocată fin, oul, sare și piper. Din acest amestec se formează bile mici, care se lasă deoparte.
Prepararea bazei de ciorbă: Legumele tocate se călesc ușor în puțin ulei, apoi se adaugă apă sau supă de carne și se lasă să fiarbă până se înmoaie.
Adăugarea perișoarelor: Când legumele sunt aproape fierte, se adaugă perișoarele în ciorbă și se lasă să fiarbă până când acestea se ridică la suprafață, semn că sunt gătite.
Acrirea ciorbei: Se adaugă borșul fiert separat, după gust, și se mai lasă ciorba să dea în clocot câteva minute. Apoi, se pune şi smântâna grasă şi verdeţurile.