Bucureștiul este un izvor nesecat de povești misterioase, fiind cunoscut drept un oraș ce încă ascunde multe secrete. Unul dintre ele a ieșit la iveală și are legătură cu kilometrul 0 al Capitalei, respectiv Piața Universității. În timpul lucrărilor la parcarea subterană au fost descoperite mai multe schelete de bărbați, femei și copii, care datau de aproximativ patru secole. Iată ale cui erau osemintele și ce a fost, mai exact, în locul platoului de la Universitate.
În drumul nostru grăbit de zi cu zi nu mai dăm importanță locurilor încărcate de istorie din minunatul București. Spre exemplu, când ducem mașina în parcarea de la Universitate sau când ne plimbăm pe platoul cu statuile lui Mihai Viteazu, Spiru Haret, Ion Heliade Rădulescu și Gheorghe Lazăr, puțini dintre noi știu că în acel loc, în urmă cu câteva secole, era construită Biserica Sfântul Sava.
Lăcașul de cult a fost ridicat într-o primă faza de Pârcălabul Andronache, la sfârșitul secolului al XVI-lea și a fost refăcut de Constatin Brâncoveanu Voievod în anul 1713, potrivit b365. Acesta a fost demolat în 1857 pentru a face loc Palatului Universității și celebrelor statui.
În acele timpuri, biserica era Sfântul Sava se învecina cu un cimitir, Școala Domnească, bibliotecă, grajduri și prăvălii, iar toate acestea erau înconjurate de ziduri de piatră.
În 1972, în plin regim comunst, pe Bulevardul Regina Elisabeta au fost demarate lucrări de către Întreprinderea Teleconstrucția Sector 1, care constau în săparea unui șanț în zona în care astăzi se află statuia ecvestră a domnitorului unificator. În urma săpăturilor au fost făcute descoperiri uimitoare: pe sub Piața Universității exista o vastă rețea de conducte care alimenta Mănastirea Sf Sava și un cimitir.
Arheologii au descoperit 12 înhumați, iar unii dintre ei purtau în mâna dreaptă monede care datau din secolul al XVI-lea. În plus, a fost găsit și un crainiu, iar alături era o cărămidă pe care scria „Anania”, semn că scheletul aparținea unui călugăr.
În 2010, cu prilejul lucrărilor la parcarea subterană de la Piața Universității au fost descoperite nu mai puțin de 40 de schelete de bărbați femei și copii. Osemnitele au fost duse la Laboratorul de Antropologioe de la Muzeul Municipiului București pentru a li se stabili sexul și vârsta. Gheorghe Mănucu șeful Secției de Arheologie a Muzeul Municipiului București și responsabilul științific al șantierului a precizat că scheletele datează de aproape 400 de ani.
Acum, în același loc, există o parcare subterană cosntruită pe trei niveluri, care dispune în total de 425 de locuri unde bucureștenii să își poată lăsa mașinile. Costul unui loc de parcare este de 2,5 lei/oră.