Palatul Universității București, un simbol al Capitalei, va fi consolidat și restaurat. Este cea mai mare clădire de educație din România

Palatul Universității București, un simbol al Capitalei, va fi consolidat și restaurat. Este cea mai mare clădire de educație din România
Lucrări de consolidare și restaurare la Palatul Universității București

Palatul Universității din București va trece printr-o schimbare în următoare luni, atunci când va fi consolidat și restaurat. Clădirea are 153 de ani vechime, iar zeci de mii de studenți învață aici.

Clădirea va fi renovată în întregime

Palatul Universității București are o suprafață de peste 45.000 de metri pătrați, fiind cea mai mare clădire de educație din România. De asemenea, este cea mai mare din patrimoniul Universității București și este considerată monumentul arhitectural și un simbol al apărării democrației și libertății în țara noastră.

Timpul și-a spus cuvântul asupra clădirii, odată cu trecerea anilor. Pereții de jur împrejur au fost vandalizați, iar zona are un aspect insalubru. Clădirea urmează să fie renovată în totalitate, de la demisol până la acoperiș.

„Clădirea este foarte veche. Sunt unele zone în care tocăria are mai bine de 100 ani. La etajele superioare trebuie înlocuită, trebuie consolidat și renovat acoperișul, dar în același timp vor fi rezolvate problemele de infiltrații din demisol. Pe lângă renovare, vă fi și iluminată și vă fi protejată împotriva vandalismului. Clădirea care a trecut prin foarte multe de-a lungul istoriei, zona centrală, toată a fost bombardată în Al Doilea Război Mondial, demolată și reclădită. Frontonul și vulturul care erau deasupra clădirii au fost recuperate, sunt la muzeu și vor fi repuse ca urmare a renovării la locul lor istoric”, a precizat Marian Preda, rectorul Universității București.

Lucrările ar urma să dureze aproximativ cinci ani de zile și vor costa în jur de 317 milioane de lei.

Palatul Episcopal de la Curtea de Argeș a fost restaurat

Lucrările de restaurare al Palatului Episcopal de la Curtea de Argeș au fost finalizate la finalul lunii februarie. Clădirea a fost reședința de vară a Regelui Carol I, fiind ridicată între anii 1886 și 1890. Aceasta a fost construită după planurile lui André Lecomte du Noüy, un arhitect francez care a restaurat și mănăstirea Curtea de Argeș.

”În urma lucrărilor, au fost recondiţionate subsolul, parterul şi etajul Palatului, reuşindu-se punerea în valoare a noi spaţii, care vor găzdui colecţiile de artă bisericească ale Arhiepiscopiei. Celelalte monumente reabilitate sunt zidul Mănăstirii şi biserica de lemn strămutată din comuna Amărăşti, judeţul Vâlcea.

De asemenea, proiectul a prevăzut refacerea clădirilor anexă (transformate în hotel), construirea unui modern punct de informare turistică şi lucrări de protecţie împotriva incendiilor. Este cel mai amplu proiect de restaurare al unui ansamblu monumental din judeţul Argeş”, precizează Cristian Cocea, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Argeş.

Lucrările de restaurare au durat patru ani, iar valoarea totală a proiectului a fost de 22,1 milioane de lei, cofinanțarea fiinde de 442,154 de lei.