Secretul gogoşilor pufoase. Aşa ies ca la gogoşerie, detaliile de care trebuie să ţii cont
Care este secretul gogoșilor pufoase. Astfel, acestea vor ieși ca la gogoșerie. Detaliile de care trebuie să ții cont neapărat. Gogoșile sunt un desert foarte iubit, însă puțini știu cum să le facă pufoase. Simple sau cu glazuri, gogoșile sunt un deliciu, însă ca orice preparat, și acestea au un secret. Iată ce trebuie să știi!
Secretul gogoşilor pufoase
Dacă vrei să obții acea textură pufoasă a gogoșilor, trebuie să acorzi mare atenție la modul de preparare, la timpul de creștere, la temperatura uleiului și la timpul de gătire.
Astfel, trebuie să ții respecți cantitatea de drojdie necesară, întrucât este importantă pentru creșterea aluatului. Trebuie să lași aluatul la crescut atât cât scrie în rețetă, nici mai mult, nici mai puțin. Trebuie să încingi bine uleiul înainte de a pune gogoșile în tigaie, altfel riști să dureze prea mult până se prăjesc și să absoarbă prea mult ulei.
Atunci când scoți gogoșile din ulei, trebuie să folosești prosoape de bucătărie care să absoarbă uleiul în exces. Astfel, se previne tasarea lor. Oala pentru prăjit se umple cu cel puțin 4-5 centimetri de ulei, pentru a te asigura că gogoșile se prăjesc uniform. Nu în ultimul rând, ai grijă să frămânți bine aluatul, până devine neted și nelipicios.
Ingrediente:
1 kilogram de faină
50 de grame de drojdie
200 de grame de zahăr
250 de grame de unt
30 de mililitri de rom
10 gălbenușuri
600 de mililitri de lapte
1 linguriță de sare
coajă rasă de la o lămâie
1 litru de ulei
Mod de preparare
Se amestecă drojodia într-un castron încăpător, cu jumătate de linguriță de zahăr. Se adaugă untul la temperatura camerei, gălbenușurile, romul, coaja de lămâie și laptele, și se amestecă bine apoi. Se toarnă făina peste compoziție și se amestecă bine cu lingura de lemn până se formează aluatul. Pe o suprafață curată, se presară puțină făină, se frământă aluatul timp de 7-8 minute, se lasă la crescut într-un loc cald pentru 20 de minute sau până își dublează volumul.
După ce aluatul a crescut, acesta se pune pe suprafața peste care ai presărat făina și se întinde cu sucitorul până ce se obține o foaie de 2 cm grosime. Se folosește un pahar dat cu făină pentru a decupa formele rotunde.
Se lasă apoi gogoșile să crească pe masă pentru 15 minute, se pune cratița pe aragaz, la foc mediu, și se lasă la încălzit uleiul. Este necesar să ai în tigaie 4-5 cm de ulei, apoi trebuie completat pe măsură ce prăjești gogoșile. Gogoșile se adaugă cu partea care a stat la aer în jos. Se lasă la rumenit câte 2-3 minute pe fiecare parte. Se scot apoi pe o farfurie peste care ai pus un prosop de hârtie, se pudrează și se servesc calde sau reci.