Friptura e unul din cele mai așteptate preparate de la masa de sărbători. Indiferent dacă alegi sau nu să respecți tradițiile și să pui pe masă rețetele românești ori cele din alte gastronomii, friptura își faci oricum apariția la felul al doilea. Ce greșeală fac mulți români?
Friptura nu lipsește de pe masa de Crăciun a românilor. Fie că e de porc, vită sau pui/curcan, oamenii o adoră la felul al doilea. Secretul unei fripturi fragede constă în marinarea ei ca la carte. Procedeul a fost folosit în trecut pentru conservarea ei, dar azi are rolul doar de a frăgezii și aromatiza carnea. Mulți aleg să o pună peste noapte la frigider alături de condimentele favorite, dar dacă nu ai timp sau nu vrei să acorzi atât de multă vreme acestui pas e în regulă dacă o lași la rece și 1-2 ore. Uleiul de măsline e important, pentru că te ajută să ajungi peste toate bucățile de carne cu ingredientele preferate.
Ingrediente
1,5 kg carne superioară de vită
2 cepe
2 morcovi
2 fire ţelină verde
1 căpăţână usturoi
1 crenguţă cimbru
1 lingura piper amestec
sare
ulei
Friptura de vită nu este un preparat comun de Crăciun în bucătăria românească, dar poate fi pregătită pentru Revelion. Ierburi aromatice precum rozmarin şi cimbru completează aroma cărnii de vită, iar pentru un preparat deosebit se pot adăuga condimente din bucătăria asiatică: sos de soia, piper Sichuan, coriandru, 5 Spices, zahăr brun.
De asemenea, pentru acest tip de carne albă este perfect sucul de lămâie: frăgezeşte carnea, iar prin reacţiile chimice din timpul coacere se şi rumeneşte foarte frumos.