Noile descoperiri ale NASA, pe Marte, oferă cele mai puternice dovezi de până acum că apa lichidă curge intermitent. Folosind un spectrometru de imagistică pe MRO, cercetătorii au detectat semnături de minerale hidratate. Semnăturile au fost descoperite pe versanți unde se văd dungi misterioase pe Planeta Roșie.
O nouă teorie conține indicii noi, spun cercetătorii. Valoarea apei antice a oceanelor ar fi putut fi blocată în minerale în scoarța planetei Marte. Versanții pe care NASA spune că ar fi găsit dovezi, par să scadă și să curgă în timp. Se întunecă și par să curgă pe pante abrupte în timpul anotimpurilor calde, apoi se estompează în anotimpuri mai reci. Ele apar în mai multe locații de pe Marte când temperaturile sunt peste minus 23 Celsius și dispar în perioade mai reci, spune NASA.
”Căutarea noastră pe Marte a fost să„ urmăm apa ”, în căutarea vieții noastre în univers și acum avem o știință convingătoare care validează ceea ce am bănuit de mult.
Aceasta este o dezvoltare semnificativă, deoarece pare să confirme că apa, deși înghețată, curge astăzi pe suprafața lui Marte.”, a spus John Grunsfeld, astronaut și administrator asociat al Științei NASA Direcția misiunii din Washington.
Observațiile spectrometrului arată semnături de săruri hidratate în mai multe locații. Dar numai atunci când caracteristicile întunecate erau relativ largi. Când cercetătorii au analizat aceleași locații care nu au fost la fel de extinse, nu au detectat nici o sare hidratată. Dar cu toatea astea există o nouă teorie asupra existenței apei pe Marte.
Astăzi, Marte este un deșert rece. Dar deltele și malurile râurilor uscate dezvăluie că apa curgea odată deasupra suprafeței plantei. Unde s-a dus totul? Oamenii de știință încearcă să răspundă la această întrebare de zeci de ani, sperând să înțeleagă cum Marte a devenit o pustietate aridă în timp ce vecinul său, Pământul, și-a păstrat apa și a devenit un paradis biologic.
Acum o echipă de geologi și oameni de știință a venit cu o nouă imagine a trecutului lui Marte. O mare parte din apa antică a planetei ar fi putut fi prinsă în minerale în scoarță, unde a rămas și până azi.
”Această lucrare permite posibilitatea unui Marte odată albastru, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp”, spune Paul Byrne, un om de știință planetar de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, care nu a fost implicat în noul studiu.
Cercetările anterioare au sugerat că cea mai mare parte a apei de pe Marte a scăpat în spațiu. Acest lucru s-ar fi întâmplat deoarece atmosfera sa a fost îndepărtată de radiația soarelui. Dar acest nou studiu concluzionează că apa de pe Marte a cunoscut un exod atmosferic, dar și o modificare geologică. Dacă noul model este corect, atunci povestea adolescenței planetei are nevoie de o rescriere.
Toată apa despre care se crede că este prinsă în scoarța marțiană astăzi înseamnă că planeta a avut mult mai multă apă pe suprafață în tinerețe decât se estimase anterioar, și că epoca timpurie ar fi putut fi chiar mai amabilă pentru viața microbiană decât se credea anterior.