Imagini șocante în nordul Antarcticii. Ce a descoperit NASA cu ajutorul sateliților

Imagini șocante în nordul Antarcticii. Ce a descoperit NASA cu ajutorul sateliților
Ce a descoperit NASA în nordul Antarcticii cu ajutorul sateliților

NASA a surprins cu ajutorul sateliților dezintegrarea celui mai mare ghețar de la Polul Sud. „Aisbergul masiv s-a deplasat periculos de aproape de insulele britanice în ultima lună.”

Descoperire NASA. Imagini din satelit surprinse în nordul Antarcticii

11 ghețari de dimensiuni medii s-au spart, iar fotografiile din satelit au surprins noii ghețari plutind în jurul insulei Georgia, poluată de pinguini. „Aisbergul A68A este cel mai mare aisberg înregistrat vreodată dintr-un satelit. A fost integistrat în momentul în care s-a desprins din Raftul de gheață Larsen în iulie 2017. Aisbergul masiv s-a deplasat periculos de aproape de insulele britanice în ultima lună.”

Pe măsură ce aisbergul uriaș se apropia de marginea de vest a insulei, curenții marini puternici l-au făcut să se întoarcă de aproape 180 de grade, a explicat omul de știință de la British Antarctic Suvery Geraint Tarling. În urma acestei acțiuni, aisbergul s-a rupt în două bucăți, la 50 de kilometri depărtare de coasta de vest a insulei. Bucata nouă, care a fost numită A68D, se îndepărtează de bucata originală. Specialiștii nu au reușit pentru moment să estimeze dimensiunea sa.

Ghețarul uriaș ar putea distruge viața marină a insulei 

În ceea ce privește aisbergul original, el se îndreaptă spre sud-est, unde este așteptat să fie influențat de un alt curent marin care îi va schimba cursul spre coasta de est a insulei. Oamenii de știință au avertizat că Georgia de Sud nu se află în afara oricărui pericol încă și că bucăți separate pot cauza un dezastru ecologic pentru locuitorii din zonă.

„Toate aceste lucruri încă se mai pot întâmpla. Nimic nu s-a schimbat”, a mai menționat Tarling.

A68A s-a desprins dintr-o calotă glaciară din Antarctica în anul 2017, iar de atunci a continuat să plutească purtat de valuri. În vreme ce se deplasa spre Georgia de Sud, cercetătorii au devenit tot mai îngrijorați că bucata uriașă de gheață ar putea distruge complet viața marină a insulei. De asemenea, există varianta ca aisbergul să rămână blocat pe țărmul insulei, acolo unde ar putea rămâne pentru 10 ani, ceea ce ar face ca pinguinii și focile să nu mai aibă acces la ocean pentru a vâna pești și krili pentru puii lor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI