Clătitele sunt o specialitate bretonă, o regiune din nord-vestul Franței, unde se prepară dulci, cu diferite umpluturi, dar mereu cu aceeași foaie subțire. Rețeta a fost adaptată de fiecare popor, ajungând ca în America să aibă forma unei gogoși turtite sau a unui tort plat. Preparatul s-a răspândit în lume, dar secretele sale tot nespuse au rămas. Ai mai jos câteva trucuri prin care poți pregăti acasă cele mai pufoase clătite americane.
O clătită (sau hotcake, griddlecake sau flapjack, care nu trebuie confundată cu flapjacks-urile care au la bază ovăz) este un tort plat, adesea subțire și rotund, preparat dintr-un aluat pe bază de amidon care poate conține ouă, lapte și unt și gătit la cald, de multe ori prăjit în unt sau ulei. Dovezile arheologice sugerează că aceste delicii au fost probabil cele mai vechi și mai răspândite alimente din cereale consumate în societățile preistorice.
Măsoară cu exactitate ingredientele, apoi amestecă făina cu praful de copt, bicarbonatul, zahărul și zahărul vanilinat și dă totul prin sită. Separă albușurile de gălbenușuri cu grijă și bate albușurile până când se fac spumă. Separat, amestecă gălbenușurile într-un alt bol cu un vârf de sare. Combină laptele cu uleiul și toarnă acest lichid obținut peste gălbenușuri, amestecând constant. Urmează să înglobezi și ingredientele uscate, anume făina, praful de copt etc, folosind o spatulă, un tel sau un mixer. Încorporează bine albușurile și amestecă încet până când compoziția devine omogenă.
Încălzește tigaia și toarnă puțin ulei în ea. Șterge suprafața tigăii cu ajutorul unui șervețel de hârtie, pentru a scoate surplusul. După ce tigaia s-a încins bine, toarnă un polonic din compoziția de clătite pe centrul tigăii. După ce aceasta începe să facă un soi de bășicuțe, este gata de întors pe cealaltă parte.