Multe din gospodinele de azi, ceva mai în vârstă, și-aduc aminte de vremea lui Ceaușescu, când totul era rațoinalizat și se găsea extrem de greu. dacă e să privim retroactiv, a fost o perioadă a invențiilor culinare, cu ingrediente puține, dar cu rețete gustoase. Este și cazul acestei rețete de pandișpan, iar azi am aflat și celui mai pufos și fin pandișpan.
Într-o perioadă în care nu prea găseai de niciunele, multe gospodine aveau să inventeze, sau să reinventeze anumite rețete. Motivul este unul simplu, faptul că pe vremea lui Ceaușescu toate alimentele erau raționalizate, cu greu găseai ceea ce aveai nevoie, spre exemplu, pentru o rețetă banală de pandișpan.
După cum bine se știe pentru un pandișapan bun ai nevoie de cel puțin 4 ouă, cam 200 de grame de zahăr și făină, cam 100 de mililitri de ulei. Toate aceste ingrediente, în acele vremuri, erau extrem de greu de găsit, după stat la cozi lungi și interminabile.
Dar, așa cum spuneam la început, gospodinele au devenit inventive, testând mai multe soluții, dar fără a diminua cumva calitatea preparatelor, inclusiv în cazul acestei rețete. Astfel că, azi, unele au decis să dezvăluie care este secretul celui mai pufos și fin pandișpan.
Pe lângă ingredientele deja menționate, mai trebuie spus că mai ai nevoie de zahăr praf, zahăr vanilat, praf de sare și, eventual, coji de lămâie sau de portocală. Dar, pe lângă asta, există și secretul celui mai pufos și fin pandișpan, și anume tehnica de preparare.
Primul ar fi modul de batere al ouăelor, mai întâi făcând asta cu albușurile dar nu fără a le amesteca cu puțin praf de sare, și cu încorporarea zahărului treptat.
Un al secret este amestecarea gălbenușurilor cu făina, care se face într-un mod mai delicat. Pe lângă asta, secretul celui mai pufos și fin pandișpan este și făina, care trebuie cernută extrem de bine, înainte de a o folosi.
Pe lângă ssecretele deja enunțate, mai este unul, la fel de important. Atunci când îți pregătești ingredientele pentru rețeta de pandișpan, trebuie să ții cont de temperatura acestora. Cu alte cuvinte toate trebuie să fie la temperatura camerei, nici mai reci, nici mai calde.
Dacă le scoți din timp, și ajung la această temperatură, efectul se va vedea în produsul finit, având în vedere că acesea se vor omogeniza mai bine așa. Dar, mai sunt câteva mici trucuri pentru a avea o rețetă de pandișapan pufos și fin.
După ce ai făcut prima parte, trebuie să pregătești foarte bine cuptprul, adică să îl preîncălzești la cel mult 180 de grade, după car să introduci aluatul. Dar, tot aici, un alt secret spune că nu trebuie să deschizi ușa cuptorului prea devreme, adică în primele 20 de minute. Dacp faci asta, aluatul va scădea și nu va ieși așa cum îți dorești.
În ceea ce privește răcirea preparatului, ar fi bine să îl lași pe tavă câteva minute, ca mai poi să-l scoți și să-l lași să se răcească peo formă. Dacă ții cont de aceste etape și de rețetarul preparatului, vei avea cel mai pufos și fin pandișpan. Poftă bună!