Cel mai gustos cozonac se face cu multă răbdare, iubire și câteva ingrediente secrete. Cum fac gospodinele cozonac moldovenesc, pufos, fraged și plin de nucă și cacao? Ei bine, pentru a începe să faci acest cozonac, trebuie să te asiguri că ai toate ingredientele la îndemână. În plus, toate gospodinele știu că ai nevoie de o bucătărie caldă atunci când faci cozonaci.
Nelipsiți de pe masa românilor în zi de sărbătoare, cozonacii sunt un preparat iubit de toată lumea. Unii îi preferă cu rahat, în timp ce alții îi vor cu nucă și multă cacao sau cremă de ciocolată.
Oricum ai dori să îi umpli, cozonacii au nevoie de câteva ingrediente secrete pentru a crește frumos și a fi fragezi în interior.
Ține minte că toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, inclusiv făina, drojdia, zahărul și coaja de portocale.
O altă etapă importantă este frământatul, pentru că există o tehnică specială în care gospodinele trântesc coca de blatul de lucru de mai multe ori ca să se elibereze glutenul.
Foaia de aluat nu trebuie să fie întinsă prea subțire, pentru că nu va țne umplutura.
Făina tebuie cernută și măsurată 200 de grame. 300 ml de lapte se pun la foc și când clocotește se toarnă peste făină. Se amestecă rapid cu o lingură de lemn și se adaugă și un cubuleț de unt.
Se lasă la răcit, apoi se adaugă drojdia deasupra și o lingură de zahăr. Se amestecă totul și se acoperă, punându-se aluatul la loc călduț.
Gălbenușurile cu sarea se bat bine de tot, apoi se adaugă 300 de zahăr, vanilie, rom și se mixează bine până iese o spumă. Se pune coajă de lămâie și portocală și smântâna.
În alt castron se bate spuma tare și restul de 200 de grame de zahăr. Se încorporeaă peste gălbenușuri și se amestecă bine. Totul se pune peste făina cernută și se amestecă bine. Se frământă foarte bine, la mână sau la mixer și apoi se topește untul și se lasă la răcorit. Când e călduț se adaugă peste și se încorporează bine.
Se acoperă și se lasă la crescut, apoi se face crema fierbând laptele și zahărul și punându-se peste nucă și cacao.
Se formează cozonacii formând câte două rulade care se împletesc între ele și se pun în formă, apoi se lasă la crescut, se ung cu ou și se coc la 180 de grade până sunt rumeni.