Drobul este unul dintre cele mai iubite preparate, nelipsit de pe masa de Paște. Totuși, îl putem prepara și înainte de Înviere, dar special de post. Vă prezentăm cea mai interesantă rețetă, cu care vei putea pregăti cel mai gustos aperitiv fără carne.
Chiar dacă încă suntem în post, nu înseamnă că nu ne putem bucura de un drob savuros. Chiar dacă nu folosim carne în prepararea lui, există un secret ce îl va face să aibă exact același gust ca cel clasic.
Are un gust senzațional, iar lipsa cărnii nici nu se va face simțită. Ingredientele pe care le folosim sunt secretul, pentru că vor imita perfect textura originală și nici nu îți vei da seama că este un preparat de post, doar pe bază de legume.
Drobul este o rețetă tradițională de Paște, dar poate fi consumat oricând în cursul anului. Tot ce trebuie să faci este să îl adaptezi în funcție de perioada în care te afli și împrejurări. Acum, însă, vei renunțat complet la carne în prepararea lui, dacă ții post.
Astfel, nu îți vei strica procesul de curățare trupească și sufletească și te vei pregăti pentru Paște, când vei trece la rețeta originală, cu de toate.
Pentru a prepara cel mai bun drob de post, ai nevoie de:
Pentru a pregăti această delicatesă, începem prin a fierbe cu mare atenție cartofii și orezul, fiecare în vase separate. Secretul este să nu curățăm cartofii de coajă, pentru că aceștia se vor fierbe mult mai bine așa.
Totodată, dovlecelul trebuie tăiat cubulețe și pregătit pentru a fi adăugat și el în compoziție. Deoarece aceasta este o rețetă de post, orezul este un ingredient esențial, pentru că asigură exact consistența perfectă a preparatului, ajutând toate ingredientele să se omogenizeze.
În paralel, cepele sunt tocate mărunt și călite în ulei, până capătă o culoare aurie și devine crocantă. Apoi, se adaugă ardeii kapia și ciupercile, tocate și ele fin.
Cartofii se scot de la fiert și se lasă la răcit, iar mai apoi trebuie curățați de coajă și rași. La fel procedăm și cu morcovii, asigurându-ne că aceste două ingrediente au cam aceleași dimensiuni.
După ce am reușit să le mărunțim, le amestecăm cu dovlecelul, după care le punem peste orezul fiert și scurs de apă. La final, în compoziție se pune și pesmet, care va lega totul perfect, astfel încât să poată fi pus în tavă.
Să nu uităm nici de verdeață proaspătă, care dă tot gustul preparatului. La final, punem sare și piper, iar pentru un plus de savoare, se poate adăuga susan sau miez de nucă, distribuit uniform pe suprafața preparatului.
Compoziția este apoi transferată într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lăsată la cuptor, la foc mediu, timp de cel puțin 30 de minute, până când devine aurie și crocantă la suprafață. Se servește atât rece, cât și cald.