În sezonul cald simți mereu nevoia de ceva bun și dulce, care să te răcorească și să te facă să uiți puțin de caniculă. Ei bine, atunci când nu ai înghețată sau limonadă la dispoziție, gospodinele îți recomandă să prepari un salam de biscuiți. Are puține calorii și este extrem de gustos.
Se spune că gustul copilăriei nu se uită niciodată, iar aici merită să menționăm câteva exemple demne de lăudat. Pe lângă celebrele găluște cu prune, orez cu lapte și clătite cu gem, gospodinele din România prepară cel mai bun salam de biscuiți. Iată cum sună cea mai ușoară rețetă.
Pentru început, cureți stafidele, le speli cu apă călduţă, după care le vei lăsa la uscat pe o hârtie absorbantă. Mai departe, se pun stafidele într-un vas mai mic. Le stropești cu rom şi le lași la macerat.
Nucile se usucă în cuptorul încins, pentru 10-15 minute, după care trebuie să le cureți de coajă. Jumătate din cantitate se dă prin maşina de tocat, în timp ce cealaltă parte se toacă mărunt. În continuare, vei lua biscuiţii și îi vei zdrobi, până când vei obţine bucăţi mici de aproximativ 1 cm. Rahatul se taie cubuleţe mici.
Mai departe, vei prepara siropul din zahăr și lapte, într-un vas de 2-3 litri. Adaugă untul şi cacaua, după care vei amesteca foarte bine până ce compoziția se va omogeniza. Lasă totul la răcit.
Apoi, amesteci compoziția cu nuca măcinată, biscuiţii pisaţi, rahatul, stafidele, coaja de lămâie şi nucile tocate. În cazul în care salamul devine prea tare, poți să mai adaugi o lingură de rom. Dacă este prea moale compoziția, gospodinele mai adaugă 2 sau 3 biscuiţi pisaţi.
În final, vei pune desertul pe o foaie din celofan, pudrată cu zahăr sau cacao. Formezi salamul de biscuiți în formă de sul, până când va deveni compact, de 5-6 cm. Pune preparatul la frigider pentru 3-4 ore, apoi se servește feliat. Poftă bună!