Secretul celor mai gustoase paste carbonara. Ingredientul care le dă gust ca în Italia

de: Corina Oprea
13 10. 2023

Pastele carbonara sunt unul dintre cele mai iconice și delicioase preparate italiene, cunoscute pentru gustul lor bogat și cremos. Sunt un fel de mâncare foarte apreciat, dar pe care nu oricine știe să îl pregătească. Află care este secretul și ce rețetă trebuie să urmezi.

Cea mai bună rețetă de paste carbonara

Secretul unor paste carbonara de excepție constă în alegerea ingredientelor de cea mai bună calitate și în respectarea tradiției italiene. Asigură-te că folosești numai produse de calitate, dar mai ales de origine italiană.

  • 400 grame de paste (de obicei se folosesc spaghetti sau bucatini)
  • 150 grame de pancetta sau guanciale (tipuri de slănină italiană)
  • 3 ouă mari
  • 100 grame de parmezan proaspăt ras
  • Sare și piper proaspăt măcinat
  • Ulei de măsline extravirgin

Primul pas în prepararea pastelor carbonara este să gătiți pastele. Alegeți un tip de paste de calitate și urmați instrucțiunile de pe ambalaj pentru a le fierbe corect.

Fiindcă autenticul carbonara folosește pastele uscate, este important să le gătiți al dente. Acest lucru înseamnă că pastele trebuie să fie gătite doar până când sunt încă puțin tari la mușcare.

Cum se fac, de fapt, pastele carbonara

Pancetta sau guancialele este cheia pentru autenticitatea pastelor carbonara. Acestea sunt preparate din carne de porc și au un gust distinct. Tăiați pancetta sau guanciale în bucăți mici și prăjiți-le într-o tigaie adâncă la foc mediu, folosind puțin ulei de măsline, până când devin crocante.

Citește și: Rețeta de paste carbonara a lui Chef Florin Dumitrescu. Ingredientul secret care face diferența

Într-un castron, bateți ouăle, apoi amestecați-le cu parmezanul proaspăt ras. Adăugați puțin piper proaspăt măcinat pentru a da sosului o notă subtilă de iuțeală.

Atunci când pastele sunt gătite, scurgeți-le și adăugați-le în tigaia cu pancetta sau guancialele crocante. Amestecați bine astfel încât pastele să se acopere în grăsimea de la carne.

Dacă sosul pare prea gros sau uscat, adăugați puțină apă de la fiert. Asigurați-vă că toate ingredientele se îmbină bine.

Trucuri pentru cele mai bune paste

Turnați amestecul de ou și parmezan peste pastele din tigaie și amestecați rapid. Este important să faceți acest pas la foc foarte mic sau chiar la temperatura camerei pentru a evita coagularea ouălor.

Află și: Ce brânză se pune la pastele carbonara, de fapt. Secretul bucătarilor italieni pentru un gust autentic

Serviți paste carbonara imediat, presărate cu parmezan proaspăt ras și puțin piper proaspăt măcinat. Tradițional, carbonara nu este garnisită cu niciun alt ingredient, cum ar fi usturoi sau smântână.

Uitați-vă la paste în timp ce le fierbeți. Ele tind să se umfle ușor în timpul fierberii. Atunci când sunt gătite, vor deveni mai pufoase și volumul lor se va mări, iar culoarea se va schimba de obicei într-o nuanță mai deschisă.

Dacă tăiați un fir de paste în două, ar trebui să vedeți că interiorul este de aceeași culoare ca și exteriorul. Pastele ar trebui să fie uniform gătite și să nu aibă un miez dur sau alb.

Nu se recomandă să scurgeți pastele prea devreme. Păstrați o mică rezervă de apă de la fierbere și verificați gustul și textura pastelor înainte de a le scurge complet, deoarece această apă poate fi folosită pentru subțierea sau îmbunătățirea sosului în caz de nevoie.