Pastele carbonara sunt o adevărată delicatesă de origine italiană. De-a lungul timpului, oamenii au mai „personalizat” rețeta, așa că există sute de variante de paste carbonara. S-a schimbat atât de mult încât mulți nu știu cu exactitate rețeta originală. Iată care este aceasta și ce brânză se pune la pastele carbonara.
Prima atestare oficială a acestor paste delicioase datează din anul 1950. Experții în gastronomie spun că ar fi mâncarea minerilor din Apenini, iar alții sunt de părere că și-ar avea originea într-un local din Roma. Desigur, părerile sunt împărțite, una dintre primele rețete fiind scrise abia în anul 1950.
În Italia, rețeta de paste carbonara diferă în funcție de zonă, însă diferențele nu sunt foarte mari. Cu toate acestea, trebuie respectate neapărat anumite reguli atunci când sunt gătite, potrivit tradiției italienești.
În primul rând, pastele se fierb exact cât scrie pe ambalaj pentru a rămâne al dente. Puteți pune pancetta sau guanciale, însă niciodată kaiser sau bacon. Ouăle folosite pot fi întregi, gălbenușuri sau mix, iar brânza poate fi pecorino romano sau parmezan. Un lucru este clar: niciodată nu se pune smântână.
Citește și: Cum să gătești pastele după rețeta unui câștigător al premiului Nobel. Metoda este una controversată
Ingredientele pe care le vom enumera sunt suficiente pentru două porții de paste carbonara. Veți avea nevoie de:
Pentru a finaliza pastele cât mai repede, este indicat să sincronizați fierberea pastelor cu prepararea sosului. Pentru început, punem 4 litri de apă într-o oală și o punem pe foc. Atunci când începe să fiarbă apa, adăugăm o lingură de sare.
Când apa clocotește, punem pastele înăuntru, toate deodată. Este de ajuns să amestecați doar o singură dată, pentru ca pastele să nu se prindă pe fund. Citiți cu atenție pe ambalaj care este timpul de gătire.
Separat, punem într-o tigaie uleiul de măsline pe care îl vom încinge la foc mediu. Lăsăm slănina să se rumenească ușor, amestecând de câteva ori, până cubulețele devin aurii. Ar trebui să dureze undeva la 5 minute.
După ce s-a rumenit guanciale, scoatem circa o treime din cubulețe, iar peste restul adăugăm vinul alb sec. Dacă nu doriți vin, puteți adăuga apă, însă nu cu vin roșu. Lichidul este important pentru a păstra guanciale moi și pentru a forma sosul pentru paste.
Citește și: Rețeta de paste carbonara a lui Chef Florin Dumitrescu. Ingredientul secret care face diferența
Lăsăm guanciale la fiert în vinul alb sau în apă și ne apucăm de prepararea sosului pentru carbonara. Vom avea nevoie de un castron în care punem gălbenușurile, 1 praf de sare, două treimi din cantitatea de pecorino sau pecorino cu parmezan și puțin piper. Batem totul cu un tel în formă de pară sau o furculiță.
Mai apoi, adăugăm peste 50 ml de apă fierbinte luată din oala în care fierb pastele și amestecăm în continuare. Scoatem pastele din oală și le scurgem prin sită și le adăugăm în tigaia cu guanciale. Amestecăm bine astfel încât pastele să se impregneze bine cu sosul din tigaie.
Adăugăm peste puțină apă fierbinte rămasă de la paste și mai lăsăm pastele să fiarbă circa un minute în tigaie. După, oprim focul și transferăm pastele în castronul cu ouă bătute cu brânză. Amestecăm foarte bine, iar ouăle în contact cu pastele fierbinți se vor găti imediat și se vor coagula, formând astfel sosul specific pastelor carbonara și sunt gata de savurat!