12 mai 2023 | 17:10

Ce brânză se pune la pastele carbonara, de fapt. Secretul bucătarilor italieni pentru un gust autentic

Sfaturi Culinare
Ce brânză se pune la pastele carbonara, de fapt. Secretul bucătarilor italieni pentru un gust autentic
Ce brânză se pune la pastele carbonara, de fapt

Pastele carbonara sunt o adevărată delicatesă de origine italiană. De-a lungul timpului, oamenii au mai „personalizat” rețeta, așa că există sute de variante de paste carbonara. S-a schimbat atât de mult încât mulți nu știu cu exactitate rețeta originală. Iată care este aceasta și ce brânză se pune la pastele carbonara.

Rețeta autentică italiană. Ce brânză se pune la pastele carbonara

Prima atestare oficială a acestor paste delicioase datează din anul 1950. Experții în gastronomie spun că ar fi mâncarea minerilor din Apenini, iar alții sunt de părere că și-ar avea originea într-un local din Roma. Desigur, părerile sunt împărțite, una dintre primele rețete fiind scrise abia în anul 1950.

În Italia, rețeta de paste carbonara diferă în funcție de zonă, însă diferențele nu sunt foarte mari. Cu toate acestea, trebuie respectate neapărat anumite reguli atunci când sunt gătite, potrivit tradiției italienești.

În primul rând, pastele se fierb exact cât scrie pe ambalaj pentru a rămâne al dente. Puteți pune pancetta sau guanciale, însă niciodată kaiser sau bacon. Ouăle folosite pot fi întregi, gălbenușuri sau mix, iar brânza poate fi pecorino romano sau parmezan. Un lucru este clar: niciodată nu se pune smântână.

Citește și: Cum să gătești pastele după rețeta unui câștigător al premiului Nobel. Metoda este una controversată

Ingrediente pentru rețeta autentică de paste carbonara

Ingredientele pe care le vom enumera sunt suficiente pentru două porții de paste carbonara. Veți avea nevoie de:

  • 200 grame de spaghete din grâu dur;
  • 2 gălbenușuri sau 1 gălbenuș și 1 ou proaspăt;
  • 60 grame de pecorino romano răzuit fin sau o combinație de parmezan și pecorino;
  • circa 50 grame de guanciale;
  • 50 ml de vin alb sec (opțional);
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin;
  • sare și piper.

Mod de preparare

Pentru a finaliza pastele cât mai repede, este indicat să sincronizați fierberea pastelor cu prepararea sosului. Pentru început, punem 4 litri de apă într-o oală și o punem pe foc. Atunci când începe să fiarbă apa, adăugăm o lingură de sare.

Când apa clocotește, punem pastele înăuntru, toate deodată. Este de ajuns să amestecați doar o singură dată, pentru ca pastele să nu se prindă pe fund. Citiți cu atenție pe ambalaj care este timpul de gătire.

Separat, punem într-o tigaie uleiul de măsline pe care îl vom încinge la foc mediu. Lăsăm slănina să se rumenească ușor, amestecând de câteva ori, până cubulețele devin aurii. Ar trebui să dureze undeva la 5 minute.

După ce s-a rumenit guanciale, scoatem circa o treime din cubulețe, iar peste restul adăugăm vinul alb sec. Dacă nu doriți vin, puteți adăuga apă, însă nu cu vin roșu. Lichidul este important pentru a păstra guanciale moi și pentru a forma sosul pentru paste.

Citește și: Rețeta de paste carbonara a lui Chef Florin Dumitrescu. Ingredientul secret care face diferența

Lăsăm guanciale la fiert în vinul alb sau în apă și ne apucăm de prepararea sosului pentru carbonara. Vom avea nevoie de un castron în care punem gălbenușurile, 1 praf de sare, două treimi din cantitatea de pecorino sau pecorino cu parmezan și puțin piper. Batem totul cu un tel în formă de pară sau o furculiță.

Mai apoi, adăugăm peste 50 ml de apă fierbinte luată din oala în care fierb pastele și amestecăm în continuare. Scoatem pastele din oală și le scurgem prin sită și le adăugăm în tigaia cu guanciale. Amestecăm bine astfel încât pastele să se impregneze bine cu sosul din tigaie.

Adăugăm peste puțină apă fierbinte rămasă de la paste și mai lăsăm pastele să fiarbă circa un minute în tigaie. După, oprim focul și transferăm pastele în castronul cu ouă bătute cu brânză. Amestecăm foarte bine, iar ouăle în contact cu pastele fierbinți se vor găti imediat și se vor coagula, formând astfel sosul specific pastelor carbonara și sunt gata de savurat!

Parteneri
O mare actriță s-a stins din viață. O boală cruntă a răpus-o
Redactia.ro
Serialul lansat recent care te va ține lipit de ecran. Este bazat pe un celebru roman, iar finalul e complet neașteptat
Click.ro
„Te pui jos şi te rogi, până cade obuzul”. Povestea românului care a luptat în prima linie a frontului din Ucraina mai bine de un an
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum a fost surprinsă Lidia Buble alături de Horațiu Nicolau, iubitul ei în vârstă de 63 de ani / FOTO
Unica.ro
Zodii care se îngrașă după Crăciun. Cântarul nu minte
EVZ.ro
Cum va fi vremea în noaptea dintre ani și în primele săptămâni ale lunii ianuarie 2025. Meteorologii au actualizat prognoza meteo
Spynews
Final pentru Călin Georgescu. Va fi exclus de la alegerile prezidențiale din 2025
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
PENSIILE vin cu ÎNTÂRZIERE in 2025! POȘTA ROMÂNĂ a CONFIRMAT!
Mediaflux
Cine este adolescenta de 15 ani, care a ucis un elev și o profesoară într-o școală. Ce alte planuri periculoase avea
Spynews.ro
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro