12 mai 2023 | 17:10

Ce brânză se pune la pastele carbonara, de fapt. Secretul bucătarilor italieni pentru un gust autentic

Sfaturi Culinare
Ce brânză se pune la pastele carbonara, de fapt. Secretul bucătarilor italieni pentru un gust autentic
Ce brânză se pune la pastele carbonara, de fapt

Pastele carbonara sunt o adevărată delicatesă de origine italiană. De-a lungul timpului, oamenii au mai „personalizat” rețeta, așa că există sute de variante de paste carbonara. S-a schimbat atât de mult încât mulți nu știu cu exactitate rețeta originală. Iată care este aceasta și ce brânză se pune la pastele carbonara.

Rețeta autentică italiană. Ce brânză se pune la pastele carbonara

Prima atestare oficială a acestor paste delicioase datează din anul 1950. Experții în gastronomie spun că ar fi mâncarea minerilor din Apenini, iar alții sunt de părere că și-ar avea originea într-un local din Roma. Desigur, părerile sunt împărțite, una dintre primele rețete fiind scrise abia în anul 1950.

În Italia, rețeta de paste carbonara diferă în funcție de zonă, însă diferențele nu sunt foarte mari. Cu toate acestea, trebuie respectate neapărat anumite reguli atunci când sunt gătite, potrivit tradiției italienești.

În primul rând, pastele se fierb exact cât scrie pe ambalaj pentru a rămâne al dente. Puteți pune pancetta sau guanciale, însă niciodată kaiser sau bacon. Ouăle folosite pot fi întregi, gălbenușuri sau mix, iar brânza poate fi pecorino romano sau parmezan. Un lucru este clar: niciodată nu se pune smântână.

Citește și: Cum să gătești pastele după rețeta unui câștigător al premiului Nobel. Metoda este una controversată

Ingrediente pentru rețeta autentică de paste carbonara

Ingredientele pe care le vom enumera sunt suficiente pentru două porții de paste carbonara. Veți avea nevoie de:

  • 200 grame de spaghete din grâu dur;
  • 2 gălbenușuri sau 1 gălbenuș și 1 ou proaspăt;
  • 60 grame de pecorino romano răzuit fin sau o combinație de parmezan și pecorino;
  • circa 50 grame de guanciale;
  • 50 ml de vin alb sec (opțional);
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin;
  • sare și piper.

Mod de preparare

Pentru a finaliza pastele cât mai repede, este indicat să sincronizați fierberea pastelor cu prepararea sosului. Pentru început, punem 4 litri de apă într-o oală și o punem pe foc. Atunci când începe să fiarbă apa, adăugăm o lingură de sare.

Când apa clocotește, punem pastele înăuntru, toate deodată. Este de ajuns să amestecați doar o singură dată, pentru ca pastele să nu se prindă pe fund. Citiți cu atenție pe ambalaj care este timpul de gătire.

Separat, punem într-o tigaie uleiul de măsline pe care îl vom încinge la foc mediu. Lăsăm slănina să se rumenească ușor, amestecând de câteva ori, până cubulețele devin aurii. Ar trebui să dureze undeva la 5 minute.

După ce s-a rumenit guanciale, scoatem circa o treime din cubulețe, iar peste restul adăugăm vinul alb sec. Dacă nu doriți vin, puteți adăuga apă, însă nu cu vin roșu. Lichidul este important pentru a păstra guanciale moi și pentru a forma sosul pentru paste.

Citește și: Rețeta de paste carbonara a lui Chef Florin Dumitrescu. Ingredientul secret care face diferența

Lăsăm guanciale la fiert în vinul alb sau în apă și ne apucăm de prepararea sosului pentru carbonara. Vom avea nevoie de un castron în care punem gălbenușurile, 1 praf de sare, două treimi din cantitatea de pecorino sau pecorino cu parmezan și puțin piper. Batem totul cu un tel în formă de pară sau o furculiță.

Mai apoi, adăugăm peste 50 ml de apă fierbinte luată din oala în care fierb pastele și amestecăm în continuare. Scoatem pastele din oală și le scurgem prin sită și le adăugăm în tigaia cu guanciale. Amestecăm bine astfel încât pastele să se impregneze bine cu sosul din tigaie.

Adăugăm peste puțină apă fierbinte rămasă de la paste și mai lăsăm pastele să fiarbă circa un minute în tigaie. După, oprim focul și transferăm pastele în castronul cu ouă bătute cu brânză. Amestecăm foarte bine, iar ouăle în contact cu pastele fierbinți se vor găti imediat și se vor coagula, formând astfel sosul specific pastelor carbonara și sunt gata de savurat!

Parteneri
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului
Redactia.ro
Unde se află comuna din România unde se spune că au fost ascunse tone de aur. Tunelurile duceau la cea mai mare comoară
Click.ro
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Vești foarte proaste de la Netflix. Românii vor plăti mai mult
EVZ.ro
Probleme în familia Ancăi Serea! Unul dinte băieții ei a ajuns la spital: ”Dureri mari în piept” | FOTO
Spynews
Ordin pentru proprietarii de apartamente. Statul te taxează. Dai declarație în 30 zile
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
LOVITURĂ pentru SENIORI! NU și-au PRIMIT PENSIA! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT!
Mediaflux
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Primele declarații ale Mihaelei Botezatu după moartea lui Silviu Prigoană. Ce se întâmplă cu fiii: ”Știm ce i-ai făcut lui tati”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro