02 apr. 2023 | 18:45

Secretul celor mai buni colțunași moldovenești. Ce să faci dacă se desfac înainte să îi pui în apă

Diverse
Secretul celor mai buni colțunași moldovenești. Ce să faci dacă se desfac înainte să îi pui în apă
Secretul celor mai buni colțunași moldovenești. Cum poți să-i prepari rapid la tine acasă. Vor ieși delicioși!

Rețetă tradițională de colțunași moldovenești. Li se mai spune și chiroște cu brânză. Dacă nu ai gustat niciodată din ei, trebuie neapărat să-i încerci. Playtech Știri îți explică cum poți să-i prepari chiar în bucătăria ta. Nu este deloc dificil. Află în rândurile de mai jos care este secretul celor mai buni colțunași moldovenești.

Secretul celor mai buni colțunași moldovenești

Ai auzit vreodată despre chiroștele cu brânză din Moldova? În această regiune a țării, sunt renumite. Rețeta este veche, fiind transmisă mai departe din generație în generație. Colțunașii sunt, practic, un fel de plăcinte ce pot fi umplute cu diverse compoziții. De cele mai multe ori, se folosește brânză – dulce sau sărată.

Nu este deloc dificil să prepari chiroște moldovenești. Ai nevoie doar de câteva ingrediente, cât să prepari aluat, și de brânză pentru a umple aluatul. Există un secret pe care trebuie să îl știi neapărat. Are legătură cu modul de fierbere a chiroștelor. În cazul în care se desfac înainte să le pui în apă, presară-le cu făină.

Presărând colțunașii moldovenești cu făină, îi vei ajuta să își mențină forma perfectă pe toată durata procesului de fierbere. În rândurile de mai jos, Playtech Știri îți explică cum să gătești acasă la tine colțunași pur și simplu delicioși.

Rețetă tradițională de chiroște cu brânză

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 grame făină;
  • sare;
  • 1 ou;
  • 1 ceașcă de apă călduță.

Ingrediente pentru umplutură:

  • 250 grame brânză de vaci;
  • sare;
  • 1 ou (sau 2, în funcție de preferințe);
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • 2-3 linguri de zahăr.

Mod de preparare:

  1. Se pune într-un vas încăpător de bucătărie făina pentru aluat, oul și sarea.
  2. Se amestecă ingredientele până omogenizare, adăugându-se treptat apă călduță.
  3. Se obține un aluat care nu trebuie să se lipească de mâini.
  4. Se lasă aluatul 30 de minute să stea.
  5. Se pun într-un vas separat brânza pentru umplutură, sarea, zahărul, vanilia și ouăle.
  6. Se amestecă toate ingredientele până când obținem o compoziție ca de pastă.
  7. Se ia aluatul și se tai în două părți cât de cât egale.
  8. Se ia fiecare jumătate de aluat și se întinde pe masa de lucru.
  9. Se fac în aluat forme rotunde, cu ajutorul unui pahar din bucătărie
  10. Se pune câte o lingură de umplutură în fiecare formă de aluat.
  11. Se aduc împreună capetele de aluat, astupând umplutura.
  12. Se ia o furculiță și se presează capetele colțunașului, pentru a nu se desface.
  13. Se pregătește o oală mare cu apă și sare, care trebuie pusă la fiert.
  14. Se introduc colțunașii în apa care a început să fiarbă și se lasă aproximativ 15 minute.
  15. Se mișcă oala, pentru ca preparatele să nu se prindă de fund.
  16. Se scot colțunașii din oala cu apă în momentul în care se ridică la suprafață.

Te-ar putea interesa și: Rețeta secretă de poale-n brâu ca în Moldova. Ingredientul care face diferența

Colțunașii moldovenești se servesc după ce ajung la temperatura camerei, aluatul fierbinte fiind periculos pentru organism. Poți să mănânci desertul presărat cu zahăr vanilat sau zahăr simplu. Unii preferă să adauge și smântână. Oricum ar fi, toată lumea se va ridica mulțumită de la masă!

Parteneri
Cine e tânăra pe care Silviu Prigoană a vrut să o înfieze. "Îmi spunea mereu că ar vrea să locuiesc cu el"
Redactia.ro
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice
Click.ro
Momentul în care Ludovic Orban își anunță retragerea din cursa pentru Cotroceni și susținerea pentru Lasconi. Reacția candidaților
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Mâncare de murături cu mămăligă. Ingredientul surpriză, care îi dă un gust irezistibil
EVZ.ro
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Spynews
Marea actriță a României a murit, lăsând un gol imens. A fost o legendă a teatrului
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
RETRAGEREA MOMENTULUI din CURSA ELECTORALĂ! A anunțat ÎN DIRECT
Mediaflux
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată noul iubit al Ceraselei de la Insula Iubirii. Primele declarații despre bărbatul care l-a înlocuit pe Rareș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro