Poale-n brâu moldovenești, brânzoaice sau plăcinte cu brânză – indiferent cum le numești, trebuie să le încerci măcar o dată în viață. Deserturile cu brânză de vaci sunt extrem de gustoase și determină pe toată lumea să se ridice de la masă mulțumiți. Deși sunt preparate după indicațiile din regiunea nord-estică, plăcintele sunt servite în toate zonele din țară datorită aluatului pufos și umpluturii cremoase. Consultă mai jos o rețetă de poale-n brâu ca în Moldova.
Dacă te întrebi de unde vine denumirea de „poale-n brâu” a plăcintelor din Moldova, ei bine, istorioara are de-a face cu obiceiurile vestimentare ale gospodinelor. Pe vremuri, gospodinele obișnuiau să se îmbrace în fuste lungi până în pământ. Tot în această vestimentație făceau și treaba pe lângă casă.
Când aveau de-a face cu bucătăria însă, fustele le cam încurcau. Din acest motiv, își suflau mânecile, își ridicau poalele de la gustă și le prindeau cu un sorț prins în brâu. Așa a apărut denumirea plăcintelor cu brânză de vaci, a căror rețetă secretă o vom prezenta în rândurile de mai jos. Ingredientul secret este coaja de portocală sau lămâie.
De ce ingrediente ai nevoie
Ingrediente pentru aluat:
- 500 g făină;
- 250 ml lapte;
- 25 g drojdie proaspătă;
- 2 ouă;
- 60 g unt la temperatura camerei;
- 100 g zahăr;
- sare;
- coajă de portocală/lămâie.
Ingrediente pentru umplutură:
- 350 g brânză de vaci;
- 100 g zahăr;
- 2 ouă;
- 2 linguri de griș;
- coaja de la o portocală;
- 70 g stafide;
- sare;
- 1 plic zahăr vanilat;
- gălbenușul de la un ou + puțin lapte (la final).
Rețetă de poale-n brâu ca în Moldova
Mod de preparare aluat:
- Se cerne făina de două ori.
- Se face o adâncitură în mijlocul ei și se pune drojdia proaspătă.
- Se adaugă laptele călduț în fir subțire.
- Se frământă ușor aluatul.
- După o primă frământare, se adaugă, pe rând, restul ingredientelor.
- Se frământă aluatul până capătă o consistență elastică.
- Se lasă aluatul la crescut timp de două ore, într-un loc călduros sau ca soare.
Mod de preparare umplutură:
- Se amestecă brânza de vaci cu ouăle, într-un bol mai mărișor.
- Se adaugă zahărul, amestecându-se ușor brânza.
- Se face la fel cu toate celelalte ingrediente, până la obținerea unei paste omogenizate.
- Se pune umplutura la rece.
Citește și: Rețeta de brânzoaice, exact ca cele făcute de bunici. Secretul să iasă pufoase
Mod de preparare poale-n brâu:
- Se dă cu făină suprafața de lucru.
- Se răstoarnă pe aceasta aluatul.
- Se întinde aluatul cu sucitorul până la obținerea unei foi de circa 1 cm grosime.
- Se taie aluatul în pătrățele de 7-8 cm.
- Se umple fiecare pătrățel cu o lingură de brânză.
- Se lipesc câte două colțuri ale aluatului în mijlocul pătrățelului, deasupra brânzei, până la obținerea unui pachețel.
- Se repetă pașii până la finalizarea aluatului.
- Se preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius.
- Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, în care se adaugă toate brânzoaicele.
- Se lasă brânzoaicele la loc călduros pentru încă 30 de minute înainte de a le băga la cuptor.
- Se bate gălbenușul cu puțin lapte.
- Cu ajutorul unei pensule, se ung brânzoaicele cu gălbenuș.
- Se lasă brânzoaicele la cuptor până se rumenesc.
Brânzoaicele cu brânză de vacă se pot servi în funcție de preferințele fiecărei gospodine. În Moldova, acestea se presară cu zahăr pudră și abia apoi sunt servite membrilor familiei sau invitaților. Cu siguranță, și tu vei regreta că nu le-ai încercat mai devreme!