01 sept. 2022 | 08:01

Rețeta secretă de poale-n brâu ca în Moldova. Ingredientul care face diferența

Diverse
Rețeta secretă de poale-n brâu ca în Moldova. Ingredientul care face diferența
Rețetă de poale-n brâu ca în Moldova. Cum poți prepara, pas cu pas, brânzoaicele tradiționale cu brânză de vaci.

Poale-n brâu moldovenești, brânzoaice sau plăcinte cu brânză – indiferent cum le numești, trebuie să le încerci măcar o dată în viață. Deserturile cu brânză de vaci sunt extrem de gustoase și determină pe toată lumea să se ridice de la masă mulțumiți. Deși sunt preparate după indicațiile din regiunea nord-estică, plăcintele sunt servite în toate zonele din țară datorită aluatului pufos și umpluturii cremoase. Consultă mai jos o rețetă de poale-n brâu ca în Moldova.

Dacă te întrebi de unde vine denumirea de „poale-n brâu” a plăcintelor din Moldova, ei bine, istorioara are de-a face cu obiceiurile vestimentare ale gospodinelor. Pe vremuri, gospodinele obișnuiau să se îmbrace în fuste lungi până în pământ. Tot în această vestimentație făceau și treaba pe lângă casă.

Când aveau de-a face cu bucătăria însă, fustele le cam încurcau. Din acest motiv, își suflau mânecile, își ridicau poalele de la gustă și le prindeau cu un sorț prins în brâu. Așa a apărut denumirea plăcintelor cu brânză de vaci, a căror rețetă secretă o vom prezenta în rândurile de mai jos. Ingredientul secret este coaja de portocală sau lămâie.

De ce ingrediente ai nevoie

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină;
  • 250 ml lapte;
  • 25 g drojdie proaspătă;
  • 2 ouă;
  • 60 g unt la temperatura camerei;
  • 100 g zahăr;
  • sare;
  • coajă de portocală/lămâie.

Ingrediente pentru umplutură:

  • 350 g brânză de vaci;
  • 100 g zahăr;
  • 2 ouă;
  • 2 linguri de griș;
  • coaja de la o portocală;
  • 70 g stafide;
  • sare;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • gălbenușul de la un ou + puțin lapte (la final).

Rețetă de poale-n brâu ca în Moldova

Mod de preparare aluat:

  1. Se cerne făina de două ori.
  2. Se face o adâncitură în mijlocul ei și se pune drojdia proaspătă.
  3. Se adaugă laptele călduț în fir subțire.
  4. Se frământă ușor aluatul.
  5. După o primă frământare, se adaugă, pe rând, restul ingredientelor.
  6. Se frământă aluatul până capătă o consistență elastică.
  7. Se lasă aluatul la crescut timp de două ore, într-un loc călduros sau ca soare.

Mod de preparare umplutură:

  1. Se amestecă brânza de vaci cu ouăle, într-un bol mai mărișor.
  2. Se adaugă zahărul, amestecându-se ușor brânza.
  3. Se face la fel cu toate celelalte ingrediente, până la obținerea unei paste omogenizate.
  4. Se pune umplutura la rece.

Citește și: Rețeta de brânzoaice, exact ca cele făcute de bunici. Secretul să iasă pufoase

Mod de preparare poale-n brâu:

  1. Se dă cu făină suprafața de lucru.
  2. Se răstoarnă pe aceasta aluatul.
  3. Se întinde aluatul cu sucitorul până la obținerea unei foi de circa 1 cm grosime.
  4. Se taie aluatul în pătrățele de 7-8 cm.
  5. Se umple fiecare pătrățel cu o lingură de brânză.
  6. Se lipesc câte două colțuri ale aluatului în mijlocul pătrățelului, deasupra brânzei, până la obținerea unui pachețel.
  7. Se repetă pașii până la finalizarea aluatului.
  8. Se preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius.
  9. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, în care se adaugă toate brânzoaicele.
  10. Se lasă brânzoaicele la loc călduros pentru încă 30 de minute înainte de a le băga la cuptor.
  11. Se bate gălbenușul cu puțin lapte.
  12. Cu ajutorul unei pensule, se ung brânzoaicele cu gălbenuș.
  13. Se lasă brânzoaicele la cuptor până se rumenesc.

Brânzoaicele cu brânză de vacă se pot servi în funcție de preferințele fiecărei gospodine. În Moldova, acestea se presară cu zahăr pudră și abia apoi sunt servite membrilor familiei sau invitaților. Cu siguranță, și tu vei regreta că nu le-ai încercat mai devreme!

Parteneri
Cine e tânăra pe care Silviu Prigoană a vrut să o înfieze. "Îmi spunea mereu că ar vrea să locuiesc cu el"
Redactia.ro
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice
Click.ro
Vladimir Șkliarov, balerinul-vedetă rus, a murit la vârsta de 39 de ani, după ce a căzut de pe o clădire
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Costi Ioniță, colaborare spectaculoasă. Ce artiști de renume participă la noul proiect
EVZ.ro
Cât costă o ciocolată caldă și un pahar de vin fiert la Târgul de Crăciun din Craiova. Ce poți cumpăra cu 5 lei 
Spynews
Rusia e în doliu. Toată țara e în lacrimi. A murit brusc
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
AVERTISMENTUL lui TRUMP JR. privind al TREILEA RĂZBOI MONDIAL. Biden încearcă să declanșeze
Mediaflux
Cu ce probleme de sănătate se confruntă Irina Fodor. Ce a pățit prezentatoarea în timpul filmărilor pentru America Express / VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
De ce s-a mutat Mirela Vaida de la show-urile matrimoniale la Acces Direct. Ce explicație a dat prezentatoarea TV
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro