Sarmalele sunt delicioase și nelipsite de pe masa românilor în vreme de sărbătoare. Chiar și așa, unii le fac regulat, pentru că sunt un fel de mâncare popular, pe toate gusturile. În plus, se pot face atât cu foi de varză, cât și cu foi de viță. Pe lângă sarmale, românii servesc de obicei mămăliguță, ardei și neapărat smântână sau iaurt. Dar există un truc prin care sarmalele pot devenit și mai delicioase, iar asta implică smântâna, însă nu pentru a o servi alături.
De ce pun unii oameni smântână în apa în care fierb sarmalele? Răspunsul te va surprinde, însă acesta este un secret pe care puțini îl știu. Dacă ai mâncat vreodată sarmale delicioase, trebuie să știi că există mai multe trucuri la care bucătarii apelează ca să le facă fragede și bune.
Pentru început, carnea trebuie să fie bine condimentată și se pune o proporție de cam 30% grăsime sau carne grasă de porc. Apoi, frunzele de varză trebuie să fie fragede, ca sarmalele să fie ușor de împăturit.
Varza murată trebuie să stea la desărat în apă caldă pentru ca sarmalele să nu fie mult prea sărate.
Compoziția de sarmale conține orez, ceapă, sare, piper, boia și verdeață. Bucătarii spun că sarmalele bune stau la fiert cam 5 ore și la cuptor cam 2-3, la foc mic.
De altfel, poți pune smântână în apa în care le fierbi, ca să iasă gustoase și pufoase. Se poate adăuga și zeamă de varză, bulion sau condimente.
Nu uita să pui bucăți de carne de porc printre sarmale, șorici sau slănină, acestea fiind câteva secrete pentru gustul delicios al sarmalelor.
Ele nu trebuie să stea scufundate în apă, ci doar cât să le acopere, ca să nu se sfărâme. Poți completa cu apă cu bulion dacă apa scade prea mult în timpul gătitului.
Poți servi sărmăluțele cu mămăligă, ardei iute și smântână de casă. Ele pot fi servite și cu pâine proaspătă. Ai grijă ca atunci când le împachetezi, să fie toate de aceeași mărime ca să se poată găti uniform.