30 oct. 2024 | 13:41

Secretul celei mai gustoase ciorbe de măruntaie de pasăre. Cum o preparau româncele acum 50 de ani

Sfaturi Culinare
Secretul celei mai gustoase ciorbe de măruntaie de pasăre. Cum o preparau româncele acum 50 de ani
Ciorba de măruntaie de pasăre este un preparat tradițional românesc

Ciorba de măruntaie de pasăre este o rețetă tradițională românească, preparată de generații întregi și apreciată pentru gustul său unic și bogat. Acest fel de mâncare simplu, dar savuros, reprezintă o moștenire culinară cu tehnici de preparare atent păstrate, care conferă un gust intens și autentic ciorbei. Dar, pentru multe gospodine, este încă ceva greu de realizat. Așa că, ne-am propus să vă dezvăluim, dragi gospodine, secretul celei mai gustoase ciorbe de măruntaie de pasăre, precum și cum o preparau româncele acum 50 de ani, vorbind despre o rețetă din 1965, și regăsită într-o carte culinară semnată de Rada Nicolae, Maria Iliescu și Elena Baltag.

Ciorba de măruntaie de pasăre, o rețetă tradițională românească

În anii ‘60, ciorba de măruntaie de pasăre era unul dintre cele mai îndrăgite preparate din bucătăria românească.

Secretul celei mai gustoase ciorbe de măruntaie de pasăre. Cum o preparau româncele acum 50 de ani

 

Fără prea multe ingrediente, cine-știe-ce deosebite, acest preparat a fost unul din cele mai reprezentative acelei perioade de tristă amintire, de altfel una extrem de grea și cu mari neajunsuri.

Dar, cum inventivitatea românului este una binecunoscută, chiar și în domeniul culinar, rețeta din 1965, folosită pe atunci în familii, dezvăluie pași simpli și secrete care transformă acest preparat într-un fel de mâncare de neuitat.

„1/4 kg cartofi, 2-3 morcovi, 1 pătrunjel, 1 ţelina, 1 ceapă, 1 ceşcuţă cu orez, ½ l borş, 1 ou, măruntaie, aripi şi gât de pasăre, pătrunjel, sare. Se pun măruntaiele, aripile şi gâtul să fiarbă cu zarzavatul tăiat mărunt şi sare.

Separat se fierbe orezul şi se adăugă când carnea este fiartă, odată cu borşul clocotit. Se drege borşul cu un ou bătut în castron, peste care se toarnă la început, cu încetul câteva linguri din oala apoi tot borşul.

Se presăra pătrunjel verde tocat mărunt şi se serveşte.” , era rețeta, conform informațiilor din cartea de bucate scrisă în 1965, de Rada Nicolae, Maria Iliescu și Elena Baltag.

Cum o preparau româncele acum 50 de ani

Cu un gust intens și autentic, ciorba de măruntaie de pasăre preparată după rețeta din 1965 ne aduce aminte de tradițiile culinare ale românilor. Această rețetă folosește ingrediente simple și o tehnică precisă pentru a păstra savoarea măruntaielor de pasăre și pentru a crea un preparat sănătos și sățios.

În primul rând, avem nevoie de ingredientele de bază pentru această rețetă, așa că iată care sunt acestea:

Ingrediente:

  • măruntaie: ficat, pipotă, inimă,
  • aripi de pasăre,
  • gât de pasare
  • 1/4 kg cartofi,
  • 2-3 morcovi,
  • 1 țelină,
  • 1 ceapă,
  • 1 ceșcuță cu orez,
  • ½ l borș,
  • 1 ou,
  • pătrunjel,
  • sare

În primul rând, măruntaiele de pasăre sunt spălate și curățate bine. Româncele puneau un accent deosebit pe acest pas, deoarece o spălare atentă înlătura orice miros specific și asigura un gust mai curat. După curățare, măruntaiele erau puse în apă rece pentru câteva minute, apoi clătite din nou.

Măruntaiele erau fierte separat într-o oală cu apă și un praf de sare, pentru a se asigura că își păstrează textura, iar gustul lor specific era îmbunătățit. După ce măruntaiele erau bine fierte, se scurgeau de apă și se puneau deoparte.

Secretul celei mai gustoase ciorbe de măruntaie de pasăre. Cum o preparau româncele acum 50 de ani

Într-o altă oală, se încălzea puțin ulei sau untură, iar apoi se adăugau morcov, păstârnac și țelină, toate tăiate cubulețe mici. Legumele erau călite ușor, până când deveneau ușor aurii și eliberau aroma lor specifică. Acest pas este esențial pentru a obține o bază aromată.

Secretul celei mai gustoase ciorbe de măruntaie de pasăre

După ce legumele erau călite, se adăuga apa și se lăsau la fiert împreună până când începeau să se înmoaie. Apoi, măruntaiele fierte erau adăugate în oală, pentru a se combina gusturile. În rețeta tradițională din 1965, româncele obișnuiau să adauge o mână de orez pentru a da consistență ciorbei.

După ce ingredientele erau fierte și aromele se combinau, se adăuga borșul, în funcție de gustul dorit. Borșul era pregătit din timp, iar unele gospodine preferau să îl încălzească înainte de a-l adăuga în ciorbă. După adăugarea borșului, se mai lăsa câteva minute la fiert, pentru ca aromele să se întrepătrundă.

La final, se adăugau sare și piper după gust, iar pentru un plus de aromă, pătrunjel și leuștean proaspăt. Româncele de acum 50 de ani puneau mult accent pe aromele verzi, acestea conferind prospețime și un plus de savoare ciorbei.

Concluzie

Ciorba de măruntaie de pasăre este un preparat tradițional românesc, apreciat pentru gustul său autentic. Rețeta din 1965 pune accent pe tehnici de preparare precise, de la curățarea atentă a măruntaielor până la acrirea cu borș natural.

Preparată cu răbdare și pasiune, această ciorbă își păstrează farmecul și este o dovadă a tradițiilor culinare românești, fiind o rețetă simplă, dar deosebit de gustoasă.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Un ciclon polar lovește România exact înainte de Crăciun
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro