30 oct. 2024 | 13:41

Secretul celei mai gustoase ciorbe de măruntaie de pasăre. Cum o preparau româncele acum 50 de ani

Sfaturi Culinare
Secretul celei mai gustoase ciorbe de măruntaie de pasăre. Cum o preparau româncele acum 50 de ani
Ciorba de măruntaie de pasăre este un preparat tradițional românesc

Ciorba de măruntaie de pasăre este o rețetă tradițională românească, preparată de generații întregi și apreciată pentru gustul său unic și bogat. Acest fel de mâncare simplu, dar savuros, reprezintă o moștenire culinară cu tehnici de preparare atent păstrate, care conferă un gust intens și autentic ciorbei. Dar, pentru multe gospodine, este încă ceva greu de realizat. Așa că, ne-am propus să vă dezvăluim, dragi gospodine, secretul celei mai gustoase ciorbe de măruntaie de pasăre, precum și cum o preparau româncele acum 50 de ani, vorbind despre o rețetă din 1965, și regăsită într-o carte culinară semnată de Rada Nicolae, Maria Iliescu și Elena Baltag.

Ciorba de măruntaie de pasăre, o rețetă tradițională românească

În anii ‘60, ciorba de măruntaie de pasăre era unul dintre cele mai îndrăgite preparate din bucătăria românească.

Secretul celei mai gustoase ciorbe de măruntaie de pasăre. Cum o preparau româncele acum 50 de ani

 

Fără prea multe ingrediente, cine-știe-ce deosebite, acest preparat a fost unul din cele mai reprezentative acelei perioade de tristă amintire, de altfel una extrem de grea și cu mari neajunsuri.

Dar, cum inventivitatea românului este una binecunoscută, chiar și în domeniul culinar, rețeta din 1965, folosită pe atunci în familii, dezvăluie pași simpli și secrete care transformă acest preparat într-un fel de mâncare de neuitat.

„1/4 kg cartofi, 2-3 morcovi, 1 pătrunjel, 1 ţelina, 1 ceapă, 1 ceşcuţă cu orez, ½ l borş, 1 ou, măruntaie, aripi şi gât de pasăre, pătrunjel, sare. Se pun măruntaiele, aripile şi gâtul să fiarbă cu zarzavatul tăiat mărunt şi sare.

Separat se fierbe orezul şi se adăugă când carnea este fiartă, odată cu borşul clocotit. Se drege borşul cu un ou bătut în castron, peste care se toarnă la început, cu încetul câteva linguri din oala apoi tot borşul.

Se presăra pătrunjel verde tocat mărunt şi se serveşte.” , era rețeta, conform informațiilor din cartea de bucate scrisă în 1965, de Rada Nicolae, Maria Iliescu și Elena Baltag.

Cum o preparau româncele acum 50 de ani

Cu un gust intens și autentic, ciorba de măruntaie de pasăre preparată după rețeta din 1965 ne aduce aminte de tradițiile culinare ale românilor. Această rețetă folosește ingrediente simple și o tehnică precisă pentru a păstra savoarea măruntaielor de pasăre și pentru a crea un preparat sănătos și sățios.

În primul rând, avem nevoie de ingredientele de bază pentru această rețetă, așa că iată care sunt acestea:

Ingrediente:

  • măruntaie: ficat, pipotă, inimă,
  • aripi de pasăre,
  • gât de pasare
  • 1/4 kg cartofi,
  • 2-3 morcovi,
  • 1 țelină,
  • 1 ceapă,
  • 1 ceșcuță cu orez,
  • ½ l borș,
  • 1 ou,
  • pătrunjel,
  • sare

În primul rând, măruntaiele de pasăre sunt spălate și curățate bine. Româncele puneau un accent deosebit pe acest pas, deoarece o spălare atentă înlătura orice miros specific și asigura un gust mai curat. După curățare, măruntaiele erau puse în apă rece pentru câteva minute, apoi clătite din nou.

Măruntaiele erau fierte separat într-o oală cu apă și un praf de sare, pentru a se asigura că își păstrează textura, iar gustul lor specific era îmbunătățit. După ce măruntaiele erau bine fierte, se scurgeau de apă și se puneau deoparte.

Secretul celei mai gustoase ciorbe de măruntaie de pasăre. Cum o preparau româncele acum 50 de ani

Într-o altă oală, se încălzea puțin ulei sau untură, iar apoi se adăugau morcov, păstârnac și țelină, toate tăiate cubulețe mici. Legumele erau călite ușor, până când deveneau ușor aurii și eliberau aroma lor specifică. Acest pas este esențial pentru a obține o bază aromată.

Secretul celei mai gustoase ciorbe de măruntaie de pasăre

După ce legumele erau călite, se adăuga apa și se lăsau la fiert împreună până când începeau să se înmoaie. Apoi, măruntaiele fierte erau adăugate în oală, pentru a se combina gusturile. În rețeta tradițională din 1965, româncele obișnuiau să adauge o mână de orez pentru a da consistență ciorbei.

După ce ingredientele erau fierte și aromele se combinau, se adăuga borșul, în funcție de gustul dorit. Borșul era pregătit din timp, iar unele gospodine preferau să îl încălzească înainte de a-l adăuga în ciorbă. După adăugarea borșului, se mai lăsa câteva minute la fiert, pentru ca aromele să se întrepătrundă.

La final, se adăugau sare și piper după gust, iar pentru un plus de aromă, pătrunjel și leuștean proaspăt. Româncele de acum 50 de ani puneau mult accent pe aromele verzi, acestea conferind prospețime și un plus de savoare ciorbei.

Concluzie

Ciorba de măruntaie de pasăre este un preparat tradițional românesc, apreciat pentru gustul său autentic. Rețeta din 1965 pune accent pe tehnici de preparare precise, de la curățarea atentă a măruntaielor până la acrirea cu borș natural.

Preparată cu răbdare și pasiune, această ciorbă își păstrează farmecul și este o dovadă a tradițiilor culinare românești, fiind o rețetă simplă, dar deosebit de gustoasă.

Parteneri
Cristina Cioran, din nou mamă. Vedeta a dezvăluit cine este tatăl viitorului copil al său
Redactia.ro
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări! A fost inaugurată în 1870 și este inspirată după un palat din Viena
Click.ro
„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad mama copilului a cărui moarte a declanșat războiul
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Ghinionul lovește ca un trăsnet o zodie! Ar putea să rămână fără bani chiar acum, pe final de an!
Unica.ro
Scandal monstru între doi jurnalisti, foști colegi. S-au aruncat cuvinte îngrozitoare, greu de reprodus
EVZ.ro
Andrei Rotaru de la Insula iubirii, imagine romantică alături de Cristina. Dovada că foștii concurenți se înțeleg din ce în ce mai bine după ultima împăcare
Spynews
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
DONALD TRUMP a ANUNȚAT! DECIZIE privind RĂZBOIUL din UCRAINA
Mediaflux
Rețetă pentru prăjitura Alba ca Zăpada. Desertul ideal pentru perioada sărbătorilor
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rețeta Gabrielei Cristea de ruladă de bezea cu cremă de mascarpone și fructe de pădure: „Este un deliciu care se face ușor”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro