18 sept. 2024 | 21:03

Ingredientul care transformă complet gustul pilafului. Gospodinele din Dobrogea îl folosesc mereu, de asa le iese mult mai gustos

Sfaturi Culinare
Ingredientul care transformă complet gustul pilafului. Gospodinele din Dobrogea îl folosesc mereu, de asa le iese mult mai gustos
Ingredientul care transformă complet gustul pilafului. Gospodinele din Dogrogea îl folosesc mereu, de asa le iese mult mai gustos

Pilaful se numără printre cele mai apreciate preparate tradiționale din România, iar gospodinele din fiecare regiune au propriile secrete pentru a-l face unic. Deși ingredientele de bază sunt cunoscute – orez, legume, carne și supă – gospodinele din Dobrogea au un secret care transformă complet gustul pilafului.

Ce să adaugi în pilaf pentru un gust aparte

În bucătăria românească, grăsimea de pasăre, în special cea de găină sau rață, este folosită pentru a da gust multor mâncăruri. Această grăsime naturală adaugă o textură cremoasă și o aromă intensă preparatelor, fiind esențială pentru un fel de mâncare gustos și savuros. Folosirea grăsimii de pasăre în locul uleiului sau al altor grăsimi este o practică moștenită din generație în generație, iar rezultatele sunt remarcabile.

Grăsimea de pasăre este bogată în arome și se topește perfect în timpul gătitului, infuzând orezul și legumele din pilaf cu un gust bogat și delicat. Spre deosebire de uleiul vegetal sau alte tipuri de grăsimi, grăsimea de pasăre are o compoziție unică, ce o face să se încorporeze uniform în pilaf, fără să-l facă să aibă un gust greu. Aceasta adaugă o notă fină de dulceață și o savoare suplimentară, care transformă un pilaf obișnuit într-un preparat deosebit.

În rețetele dobrogene de pilaf, grăsimea de pasăre este adăugată încă de la începutul procesului de gătit. În mod tradițional, se folosește grăsime obținută de la o pasăre proaspăt sacrificată, însă poate fi utilizată și grăsimea păstrată la frigider sau congelată. În funcție de pasărea folosită, aroma poate varia: grăsimea de rață, de exemplu, conferă o savoare mai intensă decât cea de găină.

Cum se prepară pilaful, pas cu pas

Grăsimea se topește într-o tigaie la foc mic până devine lichidă. Se poate adăuga și puțin unt pentru un plus de cremozitate. Ceapa, morcovii și alte legume tocate se călesc în grăsimea de pasăre până devin moi și își eliberează aromele. Acesta este un pas esențial, deoarece grăsimea de pasăre intensifică gustul legumelor.

Orezul spălat se adaugă peste legumele călite și se amestecă bine, astfel încât fiecare bob să fie acoperit de grăsime. Acest proces face ca orezul să devină mai gustos și mai fraged. Supa de pasăre (ideal pregătită tot din pasărea de la care provine grăsimea) se adaugă treptat, permițând orezului să absoarbă lichidul și aromele. Aici intervine magia grăsimii de pasăre, care ajută la obținerea unei consistențe bogate și catifelate.

Pilaful se lasă pe foc până când orezul este complet fiert și devine cremos. Dacă pilaful se întărește pe măsură ce se răcește, se mai poate adăuga o jumătate de cană de supă, atunci când este încâlzit.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Adăposturi antiatomice și stocuri de alimente. Milioane de europeni au primit notificări
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
S-a ANUNȚAT OFICIAL cu cât CRESC pensiile de la 1 ianuarie 2025. Se ÎNMULȚEȘTE cu numărul de PUNCTE
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro