Rețeta originală a salatei de boeuf a fost preparată pentru prima dată în 1860 de Lucien Olivier. Ea a fost păstrată secretă și s-a pierdut în 1905, când restaurantul unde bucătarul belgian lucra și-a închis porțile. Se cunoaște doar că lista de ingrediente cuprindea delicatese scumpe, carne de vânat, raci și mazăre. Astăzi, se face în fel și chip, ba chiar mulți români înlocuiesc carnea de vită (boeuf) cu carne de pui, în funcție de preferințe. Dar modul de preparare tot acela a rămas.
Salata de boeuf a devenit un fel de mâncare comun în diferite țări precum Rusia, Polonia sau România. Rețeta diferă în funcție de alimentele folosite în gastronomia regională. Cea făcută de români, numită salată ”boeuf”, este formată din mazăre, morcovi, cartofi și carne sau organe fierte și apoi tăiate cubulețe, la care se adaugă castraveți murați și/sau gogoșari murați tăiați la cuțit.
În această compoziție se înglobează apoi maioneză și se ornează în funcție de spiritul artistic. Nu pare deloc dificil, dar trebuie respectată cerința „a se tăia la cuțit”, căci legumele băgate în robot se vor slei și mărunți mult prea tare, acesta fiind secretul unei salate reușite, potrivit Impact.
Pune la fiert carnea și zarzavaturile. După ce acestea sunt gata, lasă-le la răcit. Între timp, taie în formă de cubulețe carnea, apoi castraveții murați. Nu uita să îi lași la stors, pentru a scăpa de excesul de zeamă. Amestecă ușor toate ingredientele și bate maioneza separat. Pentru a nu se tăia, este necesar să folosești și un gălbenuș fiert, nu doar unul crud. După ce ajunge la consistența dorită, adaugă peste carnea și legumele tocate.
Amestecă foarte bine cu mâna sau cu o spatulă, până ce maioneza a pătruns printre toate ingredientele. Se gustă și se condimentează cu sare, piper, până ce se obține gustul dorit. Este necesar să se folosească o cantitate importantă de carne, pentru că aceasta este cea care dă gust preparatului. Un alt aspect important pentru a obține o salată de boeuf delicioasă este să adaugi puțină zeamă de lămâie, evitând estfel să nu pice greu la stomac ori să nu fie grețoasă.