06 dec. 2024 | 15:09

Secretul celei mai bune pâini turcești de casă. Cum o prepari ca să fie fragedă și pufoasă

Sfaturi Culinare
Secretul celei mai bune pâini turcești de casă. Cum o prepari ca să fie fragedă și pufoasă
Secretul celei mai bune paini turcesti de casa

Pâinea turcească este un adevărat deliciu al bucătăriei orientale, remarcându-se prin textura sa aerată și crustă moale. Este perfectă pentru a fi servită alături de supe, preparate mediteraneene sau chiar simplă, cu unt și măsline. Cu câteva ingrediente simple și câțiva pași clari, poți pregăti acasă o pâine care rivalizează cu cele din brutăriile tradiționale.

Pâine turcească, cea mai bună rețetă pentru acasă

Pentru a obține o pâine fragedă și pufoasă urmează următoarele sfaturi!

Ingrediente:

  • 500 g făină albă
  • 300 ml apă caldă
  • 2 linguri de lapte
  • 10 g drojdie uscată (sau 20 g drojdie proaspătă)
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 1 ou bătut (pentru uns, amestecat cu 1 lingură de lapte)
  • Semințe de susan alb și negru (opțional, pentru decor).

Cum se prepară pâinea turcească:

Urmează acești pași simpli pentru a obține o pâine pufoasă, cu o crustă aurie și aromată:

1. Activează drojdia:

  • Într-un bol mic, combină drojdia, zahărul, apa caldă și laptele. Amestecă bine și lasă amestecul să stea 10 minute, până se formează o spumă deasupra.

2. Prepară aluatul:

  • Într-un bol mare, pune făina și sarea. Adaugă amestecul de drojdie activată și uleiul, apoi frământă până obții un aluat elastic și moale.

3. Lasă aluatul la dospit:

  • Transferă aluatul într-un castron uns cu ulei, acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l la dospit într-un loc cald timp de 50 de minute, până își dublează volumul.

4. Modelează aluatul:

  • Așază aluatul pe un blat uns cu puțin ulei, aplatizează-l ușor și formează o sferă. Pune-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-l să se odihnească 15 minute.

5. Creează modelul cu romburi:

  • Folosește degetele pentru a apăsa ușor aluatul, formând o bordură de 3-4 cm. Trasează linii diagonale pentru a obține modelul tradițional cu romburi.

6. Unge și decorează:

  • Unge aluatul cu oul bătut și presară semințe de susan alb sau negru, după preferință.

7. Coace pâinea:

  • Preîncălzește cuptorul la 180°C și coace pâinea timp de 25-30 de minute, până devine aurie.

8. Las-o să se răcească:

  • După coacere, așază pâinea pe un grătar și las-o să se răcească 30 de minute pentru a deveni fragedă.

Citește și Din ce este făcută pâinea proaspătă din supermarketuri. Puțini știu ce consumă de fapt!

Pâine turcească: o savoare orientală la tine acasă

Pâinea turcească este ideală pentru a însoți preparatele tale preferate sau pentru a fi savurată simplu, alături de unt și măsline.

Aroma sa delicată și textura pufoasă o transformă într-un preparat irezistibil. Preparată acasă, această pâine aduce un strop de tradiție orientală direct în bucătăria ta. Poftă bună!

Citește și Pâine pufoasă și gustoasă ca la bunica acasă. Ai nevoie doar de 4 ingrediente, rețeta te va cuceri!