Secretul celei mai bune mozzarella preparată acasă. Ce lapte trebuie să folosești

Secretul celei mai bune mozzarella preparată acasă. Ce lapte trebuie să folosești
Secretul celei mai bune mozzarella preparată acasă. Ce fel de produse trebuie să folosești pentru un rezultat perfect.

Știai că poți să prepari și tu bile de mozzarella în bucătăria ta? Rețeta este foarte simplă. Există, în schimb, un secret de care trebuie să ții cont când vine vorba despre laptele pe care îl folosești. Secretul celei mai bune mozzarella preparată acasă.

Secretul celei mai bune mozzarella preparată acasă

Nimic nu este mai satisfăcător decât textura unei mozzarella proaspătă, preparată acasă. Brânza fierbinte, frământată cu sare, se transformă foarte ușor într-o minge netedă și strălucitoare. Practic, acesta este indiciul că ai gătit bine produsul: trebuie să devină lucios.

Există câțiva factori de care trebuie să ții cont, dacă vrei să prepari mozzarella acasă. Primul se referă la tipul de lapte pe care trebuie să îl folosești. Nu cumpăra niciodată lapte UHT pentru mozzarella. Folosește doar lapte intergral, cu un procent de grăsime de 3% – nici mai mult, nici mai puțin.

În timp ce gătești brânza și o încălzești ca să atingă anumite niveluri de temperatură, verifică valoarea termică a produsului cu ajutorul unui termometru de bucătărie. Îndepărtează întotdeauna excesul de zer din brânză. Doar așa mozzarella va putea să capete elasticitatea dorită.

În rândurile de mai jos, îți vom explica, pas cu pas, cum trebuie să procedezi pentru a prepara mozzarella din confortul bucătăriei tale. Dacă urmezi instrucțiunile de mai jos, cu siguranță nu vei da greș!

Rețetă simplă și rapidă de mozzarella de casă

Ingrediente:

  • 4 l lapte integral (3% grăsime);
  • 125 ml apă;
  • 1 linguriță și jumătate de acid citric;
  • 1 linguriță de cheag;
  • 2 lingurițe de sare de mare.

Mod de preparare:

  1. Se amestecă jumătate din cantitatea de apă cu acidul citric într-un vas de dimensiuni medii.
  2. Se amestecă restul de apă cu cheagul într-un vas separat.
  3. Se pune pe foc laptele, într-o oală, și se adaugă amestecul cu acid citric, mestecându-se foarte bine.
  4. Se dă focul la flacără medie și se lasă laptele să se încălzească până la 45 de grade Celsius.
  5. Se ia laptele de pe foc și se adaugă cheagul, se acoperă oala cu capac și se lasă deoparte 10 minute.
  6. Se verifică consistența laptelui; după solidificare se taie brânza în multe bucăți mici.
  7. Se pune oala din nou pe foc, la flacără medie, până ajunge la temperatura de 55 grade Celsius.
  8. Se folosește o bucată de tifon pentru a strecura brânza și a îndepărta zerul.
  9. Se depozitează brânza într-un vas termorezistent.
  10. Se pune brânza la microunde, timp de un minut, apoi se frământă și se stoarce zerul din ea.
  11. Se mai pune o dată brânza la microunde, 35 de secunde; se repetă pasul până atinge temperatura de 67 grade Celsius.
  12. Se presară sare pe brânză, în timp ce se întinde și se frământă, până capătă un aspect lucios.
  13. Se ia o bucată de brânză și se formează o bilă de mozzarella.

Bilele de mozzarella trebuie păstrate neapărat la frigider. Cele mai experimentate gospodine recomandă depozitarea lor în zer cu sare. Dacă vrei să procedezi astfel, nu arunca zerul excesiv din brânză.

Urmăriți Playtech.ro și pe