Specialiștii spun că uleiul culinar poate fi utilizat de mai multe ori pentru a găti diverse preparate. Multe gospodine fac eforturi pentru a curăța lichidul, după apariția arsurilor în el. Playtech Știri îți prezintă un truc cu ajutorul căruia poți „purifica” uleiul de floarea-soarelui sau de măsline. Va fi ca nou!
Nu mai este o noutate faptul că refolosirea uleiului – atât al celui de floarea-soarelui, cât și al celui de măsline – poate fi dăunătoare pentru organism. Studiile efectuate de specialiștii din alimentație și nutriție de-a lungul timpului au arătat că toxinele din aceste produse influențează în mod negativ organismul uman.
Tu știi de câte ori poți refolosi uleiul? Cele mai noi informații pe această temă vin în urma unor analize realizate cu ajutorul inteligenței artificiale. Cercetătorii de la Universitatea din Jaen au folosit aparate performante și precise pentru a identifica în ce măsură poate fi uleiul reutilizat la gătirea sau prăjirea produselor.
Oamenii de știință au arătat că uleiul de floarea-soarelui, precum și cel de măsline pot fi periculoase pentru organismul uman. Însă totul depinde de nuanțe. Uleiul poate fi refolosit de mai multe ori, nu trebuie aruncat imediat după prima utilizare, spun specialiștii.
Concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Jaen este că uleiul de floarea-soarelui poate fi folosit până la 20 de prăjiri fără să elimine substanțe toxice. Uleiul de măsline poate fi refolosit la gătit sau la prăjit diverse preparate de până la 40 de ori, au susținut cercetătorii de la Universitatea din Jaen.
Chiar dacă produsele pot fi reutilizate, este important să știi cum să le „manipulezi” pentru a nu-ți pune în pericol organismul uman. Știai că există un truc special pe care îl poți pune în aplicare pentru a „purifica” uleiul de floarea-soarelui sau uleiul de măsline? Ulterior, îl poți folosi curat la gătit.
Ce trebuie să faci este să amesteci foarte bine cinci linguri de făină albă cu jumătate de pahar de apă până la obținerea unui mixt omogenizat. Strecoară compoziția pentru a nu prezenta cocoloașe, după care toarn-o în uleiul ce prezintă arsuri sau s-a înnegrit în urma procesului de gătire.
Pune uleiul peste care ai turnat făină cu apă pe aragaz, la flacără medie, și așteaptă până când începe să fiarbă. Ai grijă să nu te rănești. Nu uita că amestecul pe bază de făină conține apă. După ce va fierbe uleiul, vei observa cum la suprafața sa se va forma o peliculă de impurități. Pe măsură ce uleiul va fierbe, aceasta se va solidifica.
Îndepărtează cu o strecurătoare impuritățile și arsurile solidificate deasupra uleiului. Folosește, ulterior, uleiul de floarea-soarelui sau cel de măsline la orice dorești să gătești.