Este fructul vedetă al lunilor de vară, dulce și răcoritor. Cu toate că este preferatul multor români, puțini știu să îl aleagă corect. Află, din rândurile de mai jos, care este secretul banal prin care observi dacă pepenele e copt. Nu vei mai da greș niciodată.
Oricât ai încerca, este imposibil să îți dai seama cum arată interiorul unui pepene verde fără a-l tăia. Acesta este motivul pentru care încercarea de a alege un pepene copt de pe tarabele din piață sau din supermarket pare de multe ori o misiune dificilă.
Tot ce trebuie să faci este să fii atent la câteva detalii importante.
Evită pepenii care au pete pe coajă, urme de lovituri sau o suprafață neregulată. Fructele coapte au formă regulată, cu coajă mată.
Semnul care indică fără doar și poate că pepenele este copt este prezența acelei pete galbene pe zona pe care a stat pe pământ.
Nuanțele de galben indică o pierdere a clorofilei și, prin urmare, faptul că fructul a ajuns la maturitate – a explicat Harol McGee în On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen.
Te-ar putea interesa și: Dacă observi asta la pepene, nu-l consuma! Mare atenție
Un alt detaliu important este lipsa tulpinii. Dacă este prezentă, înseamnă că a fost cules prea devreme, înainte să cadă de pe viță, așa cum se întâmplă în mod firesc când este copt. O tulpină verde încă atașată înseamnă că pepenele verde tocmai a fost cules, dar nu a avut șansa să se coacă.
Mulți se bazează pe un test inedit, bătând în coaja pepenelui pentru a auzi ce sunet scoate. Deși nu este un mod obiectiv de a stabili dacă fructul este sau nu copt, există o explicație. Această metodă dezvăluie conținutul de apă . Dacă sună a gol, nu este gata pentru a fi consumat.
Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă dacă bagi pepenele roșu în frigider. Mulți români fac această greșeală